- 30 meter høye bølger kan skylle over land

Norske eksperter frykter at Åkneset i Møre og Romsdal ikke er eneste fjell i Norge som kan rase i fjorden og utløse kjempeflodbølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) Ustabile fjellpartier med fare for store fjellskred er registrert på 186 steder i Norge, heter det i rapporten "Store fjellskred i Norge" fra Norges geologiske undersøkelse (NGU).

- 30 meter høye bølger

Åknes i Stranda kommune i Møre og Romsdal omtales i rapporten som «det fjellskredobjektet som har det mest omfattende skadepotensial i Vest-Europa, bortsett fra et mulig kollaps i vulkanen Vesuv med etterfølgende tsunami mot Napoli».

- Se for deg flere titalls millioner kubikkmeter fjell som går i fjorden på en gang. Det vil utløse en tsunami i Indre Storfjord på Sunnmøre med 30 meter høye bølger som vil skylle inn over tettsteder som Hellesylt og Geiranger, sier spesialrådgiver Jan Høst ved NGU til Dagbladet.no.

- Det er kun et spørsmål om tid før dette raset går. At det vil gå i løpet av vår levetid, er slett ikke usannsynlig, utdyper Høst.

Han viser til at skredstatistikken tilsier mellom to og fire store fjellskred i Norge i løpet av en hundreårsperiode. Og det er 70 år siden sist. 

- Det er ikke noe i naturen som tilsier at dette har endret seg. Men folk har glemt det og flyttet ned i strandsonen. Derfor er vi mer sårbare overfor en tsunami i dag, sier Jan Høst til Dagbladet.no.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer