30 mill. for å forsvare NOKAS-tiltalte

NOKAS-saken har hittil kostet staten mye over 30 millioner kroner bare i advokatutgifter. Den største posten er salærer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Det viser foreløpige tall fra Stavanger tingrett. 25 advokater har til nå fått innpå 24 millioner kroner til dekning av salær og andre utgifter i norgeshistoriens største ransak. I tillegg har de ytterligere 6-7 millioner kroner liggende, som tingretten ennå ikke har fått gjennom systemet. Flere krav kommer når dom er falt. I tillegg har andre tingretter betalt millionbeløp i salærer, fordi 12 av de tiltalte har sittet i varetekt andre steder enn i Stavanger.

Hoteller og flyreiser

Når 25 advokater deltar i et 65 dagers rettsmaraton, blir det store penger av det. Den offentlige salærsatsen per time var til 31. desember 790 kroner, pluss moms. Fra 1. januar er den 805 kroner. De fleste har reiseutgifter, diettgodtgjørelser, flyreiser og utallige hotelldøgn i tillegg.

Da rettssaken startet hadde advokatene allerede pløyd seg gjennom titusener av sider dokumenter, representert sine klienter på fengslingsmøter, hatt samtaler med dem på cella, og gjort egne undersøkelser rundt bevisene.

Rekord: 3,1 millioner

Noe overraskende er det Erik Lea, som topper lista før de siste millionene utbetales. Haugesundadvokaten og hans fullmektig har fått dekket lønnskostnader og andre utgifter for drøyt 3,1 mill.

- Kanskje har ikke alle vært like flinke til å skrive regninger. Med det mener jeg at de andre advokatene umulig kan ære oppdatert med sine utbetalinger, sier Erik Lea.
 
I tillegg til vanlig forsvarerarbeid, har han hatt en spesiell funksjon som talsmann for alle advokatene overfor retten. Det har medført mange møter både før saken og i løpet av forhandlingene. Lea understreker at alle hans utgifter er gjennomgått og godkjent av tingretten.

Andenæs billigst

Stavanger tingrett vil ikke oppgi hvor store krav som er underkjent, men Dagbladet er kjent med at flere advokater har fått regninger refusert.

Av forsvarerne er det Ellen H. Andenæs, som hittil har vært «billigst» med 660 000 kroner. Hun vil ikke kommentere tallene.

SKYHØYE SALÆRER: Advokat Erik Lea topper suverent lista over salærer til forsvarene i NOKAS-saken, og har fått utbetalt 3,125 millioner kroner av Stavanger tingrett til nå.