30 millioner dyr kan bli dødsdømt

LONDON (Dagbladet): Munn- og klovsyken i Storbritannia kan medføre at over 30 millioner klovdyr må slaktes. Nå antyder statsminister Tony Blair at også han kanskje må bite i gresset, og utsette valget i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis vi fortsetter som nå, er epidemien ute av kontroll, og i verste fall kan vi miste halvparten av alle husdyr i Storbritannia - over 30 millioner dyr - på grunn av utbruddene av munn- og klovsyke, sier professor David King, den britiske regjeringens vitenskapelige rådgiver. Han sier det er viktig at dyr blir slaktet raskere enn i dag.

Regjeringen har nå utkommandert militære avdelinger for å hjelpe til med å få slaktingen og brenningen mer effektiv.

Hardt valgpress

- I dag slaktes dyrene i snitt tre dager etter at et utbrudd er oppdaget. Hvis det reduseres til 24 timer eller mindre, kan epidemien være under kontroll, sier professor King.

Tony Blair er under hardt press om å utsette det planlagte valget på ny nasjonalforsamling den 3. mai. Etter EU-møtet i Stockholm antydet Blair at valgdatoen kan bli endret.

Ti dager

Ifølge The Daily Telegraph skal Blair i en samtale med presidenten for EU-kommisjonen, Romano Prodi, ha sagt at han har gitt sin regjering ti dager på å overbevise nasjonen om at epidemien er under kontroll. Opposisjonsleder William Hague, sa i går at det vil være en nasjonal katastrofe å avholde et valg i mai, ettersom sykdommen herjer og vil prege nasjonen i måneder framover.

LAVT TEMPO: Slakingen av klovdyr i Storbritannia går for sakte, og munn- og klovsyken sprer seg fortsatt. Britiske myndigheter frykter at halvparten av alle klovdyr i landet må bøte med livet.