30 millioner svenske kyllinger er syke

Mer enn halvparten av de 65 millioner kyllingene som fôres opp i Sverige har fysiske defekter. Mange kan ikke gå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 15 prosent av dem har beinfeil av alvorligere sort, ti ganger så mange som vi hadde fryktet i kyllingindustrien, sier professor Bo Algers til Aftonbladet. Han er professor i husdyrhygiene ved institusjonen for husdyrs miljø og helse ved Sveriges landbruksuniversitet i Skara.

- Det kreves nå umiddelbare tiltak og EU og Europarådet bør skape regler så man ikke systematisk kan fôre opp kyllinger med beinfeil, sier han.

Bare hver tredje kylling normal

Det er en pilotstudie presentert over ni sider i Svensk Veterinærtidning som avslører kyllingenes levekår. En svensk veterinær og en dansk agronom har fulgt oppforingen av åtte sydsvenske kyllingflokker på mellom 38 700 og 16 700 dyr, sammenlagt 176 00 kyllinger. 50 kyllinger fra hvert kull ble tilfeldig plukket ut og undersøkt en uke før slakting. Bare hver tredje kylling viste seg å være i normal form.

  • Bare 36,5 prosent av dyrene var helt normale
  • 23 prosent hadde en «svak udefinert defekt»
  • 25,8 prosent hadde en «tydelig defekt som dog ikke hindrer bevegelse»
  • 13,5 prosent hadde en «tydelig defekt som påvirker bevegelse, aksellerasjon og hastighet»
  • 1,3 prosent, 845 000 kyllinger, hadde en «alvorlig effekt, kan gå, men legger seg ved første mulighet»

Ifølge forskerparet handler dagens kyllingoppdrett bare om «hurtigvoksende slaktekyllinghybrider som spiser mindre mengde fôr og oppnår høy kroppsvekt på kortest mulig tid», skriver Aftonbladet.

Anbefaler forbedringer

Beinfeilene blant kyllingene dreier seg først og fremst om leddproblemer, «forstyrrelser i beinets tilvektssoner, der brusken ikke forbenes korrekt», kubenthet, hjulbenthet, skader og nedbryting av hofteleddskulene. Det snakkes også om brudd, unormal beinstilling og forstyrret bevegelsesmønster.

Blant de mange årsaken til sykdommene nevnes utilstrekkelig mosjon og genetisk belastning.

- Foruten at grove beinfeil hindrer kyllingene fra å nå fôr og vann i tilstrekkelig utstrekning vil skadene kunne føre til smerte og lidelse, skriver veterinær Charlotte Berg i rapporten.

Tidligere har svenskene antatt at svenske kyllinger har det bedre enn sine artsfrender i andre europeiske land på grunn av en mindre konsentrert diett, lavere belastningsgrad og lavere slaktealder.

Nå anbefaler forskerne forbedringer av både genetikken, fôringen og tilsynet av slaktekyllinger.

- Dette er et av de største dyreholdsproblemet vi har i Sverige, sier professor Bo Algers til Aftonbladet.

LIDER: Halvparten av kyllingene som fôres opp i Sverige har fysiske skader.