30 oljerigger forsvunnet

Tilsammen 58 ødelagt eller på avveie i Gulfen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen Katrina har også hatt stor ødeleggende innvirkning på næringslivet, spesielt på oljeindustrien. Orkanen raserte og flyttet på 58 oljeplattformer og borerigger. 30 av disse er helt borte, skriver AP.

Ifølge amerikanske Energy Administration Administration ble oljeproduksjonen i Meksikogulfen redusert med over 1,3 millioner fat per dag - noe som tilsvarer over 90 prosent av den daglige produksjonen. Gassproduksjonen er redusert med nesten 80 prosent.

Rigg fløt ti mil

Tidligere denne uka ble boreriggen Ocean Warwick funnet nær stranden ved Dauphin Island i Alabama, nesten ti mil fra der den egentlig hører hjemme.

Minst åtte amerikanske oljeraffineri, mer enn ti prosent av raffinerikapasiteten er stengt for femte dagen på rad på grunn av flom og strømkutt i kjølvannet av orkanen. Enkelte rørledninger som bringer drivstoff ut til resten av landet er også stengt. Dette fører til at mangelen på bensin er ekstrem i USA. Flere steder i landet er bensinstasjonene tomme for drivstoff, og amerikanske myndigheter ber folk om å rasjonere på drivstoffet. USA jobber nå mot europeiske land for å få tilgang på oljereservene, melder BBC World.

Bensinpriser til værs

Oljeprisen steg mandag til 70,8 dollar fatet og har ført til prishopp også her hjemme. I går nådde bensinprisen rekordhøye 13,16 kroner i Tromsø, og ennå er ikke toppen nådd.

- Vi kan risikere en bensinpris på femten kroner literen dersom oljeprisen stiger til for eksempel 100 dollar fatet, sier professor Øystein Norgeng ved Handelshøyskolen BI til Dagbladet i dag. Ifølge Nettavisen satte Esso opp veiledende pris på bensin med rekordhøye 68 øre literen i går, og i dag stiger prisen med ytterligere 35 øre. Statoils pris på 95 oktan er nå 2,26 kroner, mens Shell og Hydro Texaco har en veiledende pris på 12,14 kroner.

Denne oljeriggen, Ocean Warwick, fløt ti mil og havnet like utenfor en strand i Alabama. Foto: AP/ SCANPIX
Denne oljeriggen, Ocean Warwick, fløt ti mil og havnet like utenfor en strand i Alabama. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer
OMGITT AV VANN: Et oljeraffineri i sørlige Lousiana er omringet av vann. Mangelen på drivstoff etter orkanen Katrina er enorm.