Brannen i Notre-Dame

30 personer avhørt i forbindelse med Notre-Dame-brannen

Nå er etterforskningen av brannen i den verdenskjente katedralen i gang.

ØDELAGT: Store deler av kirka ble ødelagt innvendig. Men den ble reddet fra total ødeleggelse. Foto: AFP/NTB Scanpix
ØDELAGT: Store deler av kirka ble ødelagt innvendig. Men den ble reddet fra total ødeleggelse. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

PARIS/OSLO (Dagbladet): Ifølge Sky News melder en representant for rettsvesenet i Paris at omtrent 30 personer er avhørt etter brannen i Notre-Dame.

De fleste av dem skal ha jobbet med bygningsarbeidene i katedralen.

Ifølge ham skal brannalarmen i Notre-Dame ha gått to ganger mandag - og da brannvesenet sjekket den første gangen, gikk de opp på taket, uten å se noe. Den andre gangen var det altså for seint, og bygget sto i flammer.

Politiet har tidligere sagt at de behandler brannen, som skal ha startet på loftet, som en ulykke. Brannvesenet klarte til slutt å redde kirka fra total ødeleggelse.

SORG: Parisere beskriver Notre Dame som en del av familien og identiteten. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

15 timers arbeid

Frankrikes president, Emmanuel Macron, lover at kirken skal bygges opp igjen. Han omtalte mandag kveld brannen som en nasjonal krise.

- Det som har skjedd i kveld er åpenbart et fryktelig drama. Redningsmannskaper kjempet mot flammene med ekstremt mot, profesjonalitet og bestemthet. Jeg ønsker å takke dem på vegne av hele landet. Dette er historien vår, og den brenner, sier Macron.

DRAMATISK: Det brant kraftig i katedralen mandag kveld. Foto: AP Photo/Thierry Mallet
DRAMATISK: Det brant kraftig i katedralen mandag kveld. Foto: AP Photo/Thierry Mallet Vis mer

Ved 10-tida tirsdag formiddag opplyste brannvesenet i den franske hovedstaden at brannen i Notre-Dame var fullstendig slukket, 15 timer etter at alarmen gikk. Man har fryktet at flere verdifulle kunstverk og relikvier var gått tapt i flammene.

Fader Jean-Marc Fournier, presten til Paris' brannvesen, har fortalt at han løp inn i den brennende kirka for å redde det hellig sakramentet og tornekrona, skriver flere medier. Nå hylles han som en helt.

ALTERET: Store deler av kirken har fått store skader. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP
ALTERET: Store deler av kirken har fått store skader. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP Vis mer

Gjenreisningsplan

Franske ministre er i gang med å forberede en gjenreisningsplan etter brannen i Notre-Dame.

400 brannmenn kjempet i natt mot flammene som slukte taket i katedralen. Taket besto av hundrevis av eikebjelker med en lengde på over hundre meter. Eikebjelkene stammer fra det 13 århundre og er kjent som «le forêt» (skogen).

Ifølge brannmannskapene skal heten under brannen ha nådd 800 grader celsius. Eksperter må nå undersøke skadene etter brannen, men også skadene som er kommet etter de store mengdene med vann som ble pøst inn i katedralen under slukkingsarbeidet.