LYTTER: Unni Letnes Nergård er leder for Kirkens SOS i Oslo og melder om stor pågang av folk som trenger noen å snakke med på 17. mai. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LYTTER: Unni Letnes Nergård er leder for Kirkens SOS i Oslo og melder om stor pågang av folk som trenger noen å snakke med på 17. mai. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

- 30 prosent av samtalene handlet om selvmord

Mange føler seg ekstra ensomme i forbindelse med 17. mai. Det førte til stor pågang på krisetelefonen Kirkens SOS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er stor pågang i dag. Det ringer hele tida, sier Marianne Staff, som bemanner nødtelefonen til Kirkens SOS.

Hun er på jobb 17. mai for å lytte til ensomme, desperate og triste mennesker som ringer.

I et avlukke, sparsomt møblert med en kontorstol, en PC og en rull tørkepapir, er hun stemmen i mørket og øret som lytter. For noen ei livbøye.

- Det er mange som er ekstra ensomme i dag. De som ringer inn forteller om manglende nettverk, at de er uten kontakt med familien, eller at de ikke har råd til å feire dagen, sier Staff.

Statistikken hos SOS-telefonen forteller at det er ofte er stor pågang i etterkant av festdager og høytider.

- Mange har enorme forventning til at denne dagen skal gå bra. De tar på seg maska, kjemper seg gjennom og kommer slitne ut på andre siden. Da ringer de oss, sier Unni Letnes Nergård, leder av Oslo-avdelingen, som har 140 frivillige telefonvakter.

Vanligvis handler 12 prosent av telefonene som kommer inn, om selvmord. 16. mai økte det tallet til 30 prosent. En slags trist rekord hos Kirkens SOS.

Ensomt Helse- og omsorgsminister Bent Høie har sagt at det er like farlig å være ensom som å røyke. Det var ved påsketider i år.

- I høytidene er samfunnet bevisst på at folk er ensomme. På 17. mai er folk mer overlatt til seg selv. Å gå gjennom et feststemt folkehav i byen kan da bli ekstra ensomt, sier Negård.

17. MAI-FEST: Det er Bymisjonen som driver Kirkens SOS, men på 17. mai arrangerte de åpen pølsefest i sine lokaler i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
17. MAI-FEST: Det er Bymisjonen som driver Kirkens SOS, men på 17. mai arrangerte de åpen pølsefest i sine lokaler i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- En dag som dette gir fart på de negative tankene. For å bryte den sirkelen kan det hjelpe å snakke med noen. Man kan jo komme på noe positivt også, sier Marianne Staff, som er pensjonist, men har yrkeserfaring fra ungdomspsykiatrien.

Forebygge Hovedoppdraget til Kirkens SOS er å være en selvmordsforebyggende tjeneste.

- Det å være ensom er skambelagt, men å ville ta livet sitt er tabu, sier Staff.

Hun tegner et bilde av samtalen som noe intimt. Hun sitter med røret, nesten som kinn mot kinn, og snakker mennesker ut av smertene.

- Alle kan ringe SOS-telefonen. Vi er første instans og alle er anonyme, sier Unni, som leder 140 frivillige telefonvakter i Oslo.

I rommet ved siden av arrangerer Bymisjonen 17. mai-fest for dem som ikke har noe annet sted å være. Pølser og brus, servert av frivillige. Det er et jevnt tilsig og god stemning. Rundt bordene sitter fremmede og venner som har funnet en måte å komme seg gjennom feiringen på i godt lag. Åpent hus. Alle er velkomne.