30 saker i korrupsjonssaken i Drammen: - Objektivt sett kan alle siktes

Minst 30 tiltakshavere har benyttet seg av de korrupsjonssiktede kommuneansattes tjenester. Politiet mener at de alle kan siktes i saken.

VARETEKTSFENGSLET: I går ble en 44 år gammel saksbehandler ved byggesaksavdelingen i Drammen kommune varetektsfengslet i fire uker her i Drammen tingrett. Fra før er en 57 år gammel kvinnelig kollega fengslet i samme sak. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VARETEKTSFENGSLET: I går ble en 44 år gammel saksbehandler ved byggesaksavdelingen i Drammen kommune varetektsfengslet i fire uker her i Drammen tingrett. Fra før er en 57 år gammel kvinnelig kollega fengslet i samme sak. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DRAMMEN (Dagbladet): I går ble en 44 år gammel saksbehandler ved byggesakskontoret i Drammen kommune varetektsfengslet i fire uker. Fra før er en 57 år gammel kvinne ved samme kontor fengslet.

De er begge siktet for grov korrupsjon. Politiet mener de har latt seg bestikke for å få byggesaker igjennom systemet. Ingen av de to erkjenner straffskyld.

I tillegg til de to, er fire tiltakshavere - folk som har benyttet seg av deres tjenester - avhørt av politiet. De er alle siktet.

Men det vil etter alt å dømme ikke stoppe ved seks siktelser i korrupsjonssaken som ryster Drammen:

Politiet ser så langt på 30 saker. Politiet mener at det «objektivt sett», er grunnlag for siktelser mot tiltakshaverne i alle sakene.

- Objektivt sett er rammes det de har gjort av korrupsjonsbestemmelsene. Så får vi se om det finnes subjektive forhold som kan forklare ting, som for eksempel at de ikke har forstått at de har gjort noe straffbart, sier politiadvokat i region Sørørst, Hans Lyder Haare til Dagbladet.

Saker der det avdekkes at en privatperson har betalt under bordet til kommunalt ansatte, vil nesten uansett regnes som grov korrupsjon.

- Ikke kontroll Det er kjent at den 57 år gamle kvinnen skal ha mottatt opptil 120.000 kroner i bestikkelser. Men politiet har ikke oversikt over hvor mye penger som har tilfalt henne og den medsiktede 44-åringen.

- Vi har ikke kontroll på volumet. Vi må anta at det har gått penger under bordet her, sier politiadvokat Hans Lyder Haare til Dagbladet.

VARSLER FLERE SIKTELSER: Politiadvokat Hans Lyder Haare i politiet i Sørøst. Foto: Anders Holth Johansen/Dagbladet
VARSLER FLERE SIKTELSER: Politiadvokat Hans Lyder Haare i politiet i Sørøst. Foto: Anders Holth Johansen/Dagbladet Vis mer

- Vi ser noe på kontobevegelser, men det er også andre ting vi må se nærmere på, sier han.

I fengslingsmøtet mot den 44 år gamle medsiktede, trakk retten fram at kvinnen hadde kommet kjørende i en bil registrert på 44-åringen. Politiet mener det er kvinnen som har disponert bilen. Politiet skal også ha funnet pengeoverføringer mellom de to.

Arbeidsfordelingen mellom dem skal ha fungert ved at 44-åringen hanket inn «kunder», mens den 57 år gamle kvinnen sørget for å få sakene igjennom systemet. Drammen kommune arbeidet i det stille for å avsløre de to fra oktober, og hadde løpende kontakt med politiet. De to skal ha fortsatt å gjennomføre mistenkelige avtaler også mens de ble fulgt med argusøyne av kolleger og politi.

Inhabil varaordfører Onsdag ble det klart at varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani, har meldt seg inhabil i saken, fordi hans familie er involvert.

En tredjedel av eiendommene politiet undersøker i forbindelse med korrupsjonssaken, tilhører nære familiemedlemmer av Gilani, skriver NRK.

Gilani er nå i Pakistan på en tur som var planlagt før korrupsjonssaken kom opp.

- Jeg har meldt meg inhabil, det er det mest ryddige. Hva enkeltmennesker i min slekt gjør, kan jeg ikke stå ansvarlig for, sier Gilani til Dagbladet på telefon fra Pakistan i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer