30 skadd i Istanbul

Demonstranter kaster brannbomber mot politiet som vokter NATO-toppmøtet. 23 000 politimenn vokter Bush, Blair og Chirac.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre demonstranter er i kamper mot tyrkisk politi i hovedstaden Istanbul i dag. Demonstranter kaster brannbomber mot politiet og rundt 30 mennesker skal være skadd, melder den britiske avisa Telegraph.

Politiet bruker vannkanoner og tåregass for å spre demonstrantene, melder nyhetsbyrået AP, som rapporterer om dusinvis av sårede.

Sammenstøtene skjedde i to nabostrøk til den barrikaderte sikkerhetssonen rundt selve toppmøtet. Selve møtet holdes i sentrum av Istanbul og USAs president George W. Bush, britenes statsminister Tony Blair og den franske presidenten Jacques Chirac er på møtet.

Også Norges statsminsiter Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen skal etter planen delta på møtene.

Istanbuls politisjef, Clalettin Cerrah opplyser at 26 politimenn og flere demonstranter er skadd, melder nyhetsbyrået AP.

2000 demonstranter gikk amok i bydelen Okmeydani og snudde biler på hodet og kastet hjemmelagde brannbomber mot politiet som svarte med vannkanoner, tåregass og køller. De skal ha kjørte igjennom området med en pansret bil.

Protestanter skal også ha kastet stein mot politiet, som i minst ett tilfelle skal ha svart med pepperspray.

Terror-frykt

Ytterligere 2000 kommunistiske demonstranter skal ha samlet seg på Taksim-plassen i Istanbul, rundt en kilometer fra sikkerhetssonen og rops «Ned med NATO - kom dere ut».

Det skal ikke ha vært fysiske sammenstøt mellom politiet og disse demonstrantene.

F16-fly patruljerer over Itanbul og AWACS overvåkingsfly ligger i de høyere luftlagene for å overvåke toppmøtet i Istanbul.

Over 23000 politimenn er kalt ut for å beskytte topplederne, og tyrkiske kommandosoldater patruljerer Bosporus-stredet i gummibåter med maskingevær.

15 demonstranter ble tatt før toppmøtet, mistenkt for å ha planlagt å bruke brannbomber under demonstrasjonene.

Flere til Afghanistan

Det har vært en rekke bomber i Istanbul i dagene før toppmøtet. Torsdag ble tre personer skadd utenfor hotellet hvor George W. Bush skal bo.

Både militante kurdiske grupper og militante islamittiske grupper er aktive i Tyrkia. Det har vært stilt spørsmål ved om Tyrkia ville klare å sikre toppmøtet godt nok etter at fire selvmordsbombere sprengte fire lastebiler i en al-Qaida-lignende angrep i november i fjor. 60 mennesker mistet livet i disse angrepene.

Nato-lederne ble i dag enige om å øke antall soldater i Afghanistan til 10 000, fra dagens 6500.

Troppene skal forsøke å stabilisere landet. Det er i dag bare fredsbevarende styrker i hovedstaden Kabul og i byen Kunduz nord i Afghanistan. NATO vil nå utplassere styrker i ytterligere fire byer.

<B>23 000 POLITIMENN: De vokter NATO-topplederne mot terrorangrep i dag.
<B>BRENNENDE BARRIKADER: NATO-toppmøtet i dag.
<B>ARRESTERT: Flere demonstranter er arrestert i dag.
<B>VOKTES: Terrormål nummer en er George W. Bush. Her snakker med med NATOs nederlanske generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer.
KASTER BRANNBOMER: Flere politifolk skal være blant de skadde.
<B>JUBLER: Anti-NATO-demontranter jubler etter brannbombene.