Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

300 000 amerikanere uten drikkevann etter kjemikalielekkasje

Erklært krisetilstand i Vest-Virginia.

 DELER UT VANN:  Her i South Charleston har politiet satt opp vannutdeling til befolkningen, etter at drikkevannet deres ble ødelagt av en kjemikalielekkasje på torsdag. Dette vannlageret var ventet å gå tomt etter én og en halv time. Foto: Marcus Constantino / The Daily Mail / AP Photo / NTB Scanpix
DELER UT VANN: Her i South Charleston har politiet satt opp vannutdeling til befolkningen, etter at drikkevannet deres ble ødelagt av en kjemikalielekkasje på torsdag. Dette vannlageret var ventet å gå tomt etter én og en halv time. Foto: Marcus Constantino / The Daily Mail / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Springvannet i ni kommuner i staten Vest-Virginia er nå udrikkelig, etter et kjemisk utslipp i Elk River torsdag.

- Akkurat nå så prioriterer vi sykehus, sykehjem og skoler. Jeg har jobbet med nasjonalgarden og kriseteamene våre for å skaffe vannforsyninger så raskt som mulig, sier guvernør Earl Ray Tomblin i en pressemelding.

Kan gi oppkast og blemmer Det er erklært krisetilstand i staten, og føderale myndigheter har satt opp vannstasjoner rundt omkring i kommunene, så folk skal få tak i drikkevann.

- I de berørte områdene ber vi folk om å ikke bruke springvann til å drikke, lage mat, vaske eller bade, opplyser guvernør Tomblin videre.
 
Ifølge CNN kan kjemikalie 4-methylcyclohexane-metanol forårsake halsbrann, irritasjon på øynene, konstant oppkast, diaré, trøbbel med å puste og alvorlige irritasjoner på huden, som for eksempel blemmer.

Men lite er kjent om hvordan denne typen metanol kan påvirke mennesker, og hvordan det eventuelt skal behandles. Derfor advarer myndighetene mot å drikke vannet og å bade i det.

Så langt har 32 personer oppsøkt lege på grunn av symptomer som kvalme og oppkast, ifølge CBS news. Fire personer er innlagt på sykehus.

19 000 liter Så mye som 19 000 liter av kjemikalie kan ha lekket ut i elva, og føderale myndigheter skal nå åpne en etterforskning for å finne ut hva som forårsaket lekkasjen fra bedriften Freedom Industries i Charleston.

 I KØ FOR VANN:  Her i Elkview sto folk fredag i kø for å få tak i drikkevann. Foto: Tyler Evert / AP Photo / NTB Scanpix
I KØ FOR VANN: Her i Elkview sto folk fredag i kø for å få tak i drikkevann. Foto: Tyler Evert / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Kjemikaliene har gitt vannet en lakrisliknende lukt. På grunn av det forgiftede vannet har skoler, restauranter og hoteller blitt tvunget til å stenge.

De berørte kommunene i Vest-Virginia er Boone, Cabell, Clay, Jackson, Kanawha, Lincoln, Logan, Putnam og Roane.

 FORURENSET:  300 000 personer i Vest-Virginia kan nå ikke drikke vann, bade, pusse tenner eller vaske klær, etter et kjemikalieutslipp i elva Elk Ricer. Her i Charleston. Foto: Tyler Evert / AP Photo / NTB Scanpix
FORURENSET: 300 000 personer i Vest-Virginia kan nå ikke drikke vann, bade, pusse tenner eller vaske klær, etter et kjemikalieutslipp i elva Elk Ricer. Her i Charleston. Foto: Tyler Evert / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer