Illustrasjonsbilde : Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Illustrasjonsbilde : Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer

300 000 nordmenn leser for dårlig

Har problemer med å fungere fullt ut i samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste av dem er ikke analfabeter, men de mestrer ikke lesing på det nivået som kreves for å fungere i et moderne samfunn, sier førsteamanuensis Egil Gabrielsen ved Universitetet i Stavanger.

- Vi kaller dem nivå 1-lesere. De fleste av dem kan det tekniske ved å lese, men de har problemer med å forstå innholdet. Noen har heller ikke etablert koblingen mellom lyd og bokstav, sier han til Aftenposten.

Så dårlig leseferdighet fører til tallrike problemer, ikke minst at mange faller ut av arbeidslivet.

Andre problemer er for eksempel at de ikke forstår instruksjonene på medisinene de skal gi barna sine, at de ikke klarer å lese viktig informasjon fra det offentlige og at de ikke får førerkort fordi de ikke greier teoriprøven.

De det gjelder har gjerne slitt med lesing gjennom hele skolegangen, og om de ikke får oppfølging, dropper de ut av videregående skole.

Uten eksamen og med svake leseferdigheter ender de da gjerne i arbeidsløshet og uførhet.

Tallene har Aftenposten hentet fra en kartleggingsundersøkelse som er gjennomført av attføringsbedrifter i Norge, som viser at en tredel av tusen brukere som er testet, leser for dårlig.

- Vi visste at dette var et stort problem, men tallene er høyere enn vi trodde. Vi ser også at det er mange unge blant dem som leser dårligst, sier Jon Qvortrup, spesialrådgiver i Attføringsbedriftene i NHO.

(NTB)