300 barn sporløst borte

«Ny» massebortføring av skolebarn i Nigeria.

HENRETTET: Soldater fra Niger og Tsjad fant minst 70 lik da de inntok Damasak i fjor. Flere av likene var halshugget. Likene var hovedsakelig av voksne. Rundt 300 barn og 100 kvinner er sporløst borte. Foto: Emmanuel Braun/Reuters
HENRETTET: Soldater fra Niger og Tsjad fant minst 70 lik da de inntok Damasak i fjor. Flere av likene var halshugget. Likene var hovedsakelig av voksne. Rundt 300 barn og 100 kvinner er sporløst borte. Foto: Emmanuel Braun/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hele verden reagerte med sjokk og vantro på IS-tilknyttede Boko Harams bortføring av 276 skolejenter fra landsbyen Chibok i 2014.
Men i fjor forsvant enda flere skolebarn fra byen Damasak og disse kidnappingene har fått langt mindre oppmerksomhet i resten av verden. Hele 300 skolebarn og rundt 100 kvinner er fortsatt savnet etter at Boko Haram ble presset ut av Damasak da den nord-nigerianske byen ble frigjort av soldater fra Tsjad og Niger.

- Tre hundre barn har vært borte i ett år. Nå må myndighetene våkne opp og finne ut hvor Damasak-barna og andre fanger er. De må ta grep nå for å få satt dem fri, sier Mausi Segun i Human Rights Watch (HRW) til Dagbladet.

Hun har selv vært i Damasak for å granske den forferdelige hendelsen.

Mistet begge barna Handelsbyen Damasak ble angrepet av Boko Haram 24. november, 2014. Noe av det første de fryktede opprørerne gjorde var å stenge av alle de fire hovedveiene som forbinder byen med omverdenen. Så okkuperte de Zanna Mobarti barneskole midt i byen. 300 elever fra sju til 17 år ble stengt inne, har en lærer ved skolen fortalt til HRW.
Så begynte Boko Haram å bruke skolen som en base der de fraktet kvinner og barn de tok til fange i andre deler av byen.

- På morgenen var det skuddvekslinger og kaos. Mannen min hadde allerede reist til markedet, så jeg tok med sønnen vår på fire år og datteren min på to, og løp det jeg kunne. Men vi løp rett i armene på Boko Haram, som tok oss til fange og fraktet oss alle til skolen, forteller en kvinne som Segun og hennes kollegaer har intervjuet.

Kvinnen forteller at hun ble separert fra sine barn der og da.

- Jeg har ikke sett dem siden, sier hun.

Kvinner og barn ble holdt hver for seg. Mødrene kunne høre barnas gråt, men kunne ikke gjøre noen ting.

Dumpet i elva De neste månedene ble både barna og de voksne tvunget til koran-undervisning. Men mange døde på grunn av dårlig mat og uhygieniske forhold.
Mange av byens mannlige innbyggere ble skutt og andre ble tvunget til å rydde opp i likene. For en stor grad ble de dumpet i elva som renner gjennom byen.

En lærer som klarte å rømme fra skolen forteller:

TERRORFLAGG: Nigerianske soldater med et Boko Haram-flagg de fant i Damasak da de inntok byen i mars 2015. Foto: Emmanuel Braun/Reuters
TERRORFLAGG: Nigerianske soldater med et Boko Haram-flagg de fant i Damasak da de inntok byen i mars 2015. Foto: Emmanuel Braun/Reuters Vis mer

- Jeg var i Boko Harams fangenskap i seks dager. Vi ble tvunget til å gå ut i gatene og samle sammen lik for å lempe dem i elva. Det var ikke noe vi kunne gjøre for å nekte. Noen få klarte å rømme ved å svømme i elva, men mange ble skutt der og da.

- Gjør ingen ting I mars i fjor inntok soldater fra Niger og Tsjad Damasak. Styrkene var del av den flernasjonale koalisjonen for å bekjempe Boko Haram. Men noe av det siste terror-gruppa gjorde da de forlot byen var å ta med seg de rundt 300 barna og 100 kvinnene som var samlet på skolen. Siden har ingen sett dem.

Soldatene fra Tsjad og Niger fant rundt 70 lik i elva og rundt 400 lik i grunne graver rundt om i byen. Vitner har meldt om at større grupper med barn og kvinner er sett sammen med Boko Haram soldater i byene Mari og Dogon Chikum, men HRW skriver at dette er ubekreftede opplysninger.

Segun forteller at nigerianske myndigheter ikke gjør noe som helst for å få tilbake de fangede barna.

- Familiemedlemmene deres går rundt og leter etter dem, men dessverre har de ikke like sterke pådrivere som de som startet kampanjen «bring back our children». Barna fra Damasak har forsvunnet under den internasjonale radaren og veldig få stiller spørsmål for dem, sier hun. Det er helt sjokkerende at BH kan fortsette å gjøre slik og slippe unna med det.

KJENDISSTØTTE: Hollywood-skuespiller Salma Hayek på den røde løperen under Cannes-festivalen i 2014. Foto: Yves Herman/Reuters
KJENDISSTØTTE: Hollywood-skuespiller Salma Hayek på den røde løperen under Cannes-festivalen i 2014. Foto: Yves Herman/Reuters Vis mer
STJERNEGALLERI: Harrison Ford, Sylvester Stallone, Mel Gibson, Antonio Banderas, Kellan Lutz og Randy Couture under Cannes-festivalen 2014. Foto: Alberto Pizzoli/AFP/Scanpix
STJERNEGALLERI: Harrison Ford, Sylvester Stallone, Mel Gibson, Antonio Banderas, Kellan Lutz og Randy Couture under Cannes-festivalen 2014. Foto: Alberto Pizzoli/AFP/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer