ANSLAGENE VARIERER: Likevel er det liten tvil om at du vil se flere elbiler på veiene i tiden fremover. Foto: Håkon Sæbø.
ANSLAGENE VARIERER: Likevel er det liten tvil om at du vil se flere elbiler på veiene i tiden fremover. Foto: Håkon Sæbø.Vis mer

300 millioner elbiler i 2040?

De lærde strides.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Sjefen for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, var som vanlig var på plass på Statoils høstkonferanse i Det norske Teatret for å presentere byråets syn på energimarkedet i årene som kommer.

Ifølge Finansavisen handlet Birols presentasjon mye om den kraftige veksten innen fornybar energi, men selv om han virker som en fornybar-optimist, tilsier prognosene for eksempel at den sterkt stigende etterspørselen etter solcellepaneler nå begynner å flate ut.

280 millioner elbiler?

Hva gjelder fremveksten av elbiler viste Birol frem en slide som tilsier at antall elbiler i verden vil vokse fra dagens rundt to millioner til nær 300 millioner biler i 2040 av en total bilpark på rundt to milliarder biler. Tallet virker å være 280 millioner, som tilsier en elbilandel på 14 prosent, skriver Finansavisen.

- Jeg tror ikke på argumentet om at elbiler alene vil føre til at etterspørselen etter olje passerer toppen. I alle fall ikke på kort eller mellomlang sikt. Årsaken er at veksten i oljeetterspørselen ikke kommer fra personbiler. Den kommer fra lastebiler, fly og petrokjemisk industri. I dag har vi ikke fullgode alternativer til olje her, sa Birol på scenen foran deriblant Statoil-sjef Eldar Sætre og olje- og energiminister Terje Søviknes.

900 millioner elbiler?

Mens IEA tipper rundt 280 millioner elbiler på veiene i 2040, er tilsvarende prognose fra Det norske Veritas GL (DNV GL) på rundt 900 millioner, en elbilandel på 40 prosent av en bilpark på 2,2 milliarder

- Blir prognosene farget av deres mandat?

- Vi er ikke lenger en interesseorganisasjon for oljekonsumenter. For å være ærlig, ser vi ikke på forholdet mellom oljekonsumenter og oljeprodusenter. Vi er opptatte av konsumentenes interesser i både konsument- og produksjonsland. Vi vil at man skal ha tilgang til ren, billig og sikker energi. Det er vårt utgangspunkt, sa Birol til Finansavisen og la til at de nettopp hadde godkjent oljenasjonen Mexico som medlemsland.

Andre økonominyheter:
Den spinnville festen i bitcoin
Sjokkregning? Skilsmissen koster 586 milliarder