300 millioner glemt i 10 år

For ti år siden fikk daværende statsminister Jan P. Syse Stortinget med seg på en kjempebevilgning for miljøarbeid på Kola. 300 millioner ble satt av for å redusere svovelutslippene i industribyen Nikel. 270 millioner står fortsatt urørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er intet mindre enn en skandale, sier Høyres energi- og miljøpolitiske talsmann, Jan Tore Sanner.

I en interpellasjon ber han miljøvernminister Siri Bjerke om å sørge for at pengene blir brukt til miljøarbeid.

Nabofolk

- Vi snakker om en region med betydelige miljøproblemer. Det er bare noen kilometer fra grensa til byen Nikel. Vi har et ansvar for å hjelpe vårt nabofolk, og vi har penger, sier Sanner.

Syse var dypt engasjert i forurensningsproblematikken i Nordvest-Russland. Før regjeringssamarbeidet sprakk i 1990, sa stortingsflertallet ja til å igangsette et stort svovelprosjekt i Nikel, forteller Sanner.

Håper på Bjerke

- At Norge bevilget 300 millioner kroner til miljøtiltak på Kola, vakte stor oppmerksomhet. Men så kom regjeringsskiftet og Gros regjering hadde ikke den gang det samme fokus på miljøproblemene på Kola, sier Sanner.

Høyre tok saken opp på nytt igjen under budsjettarbeidet høsten 1998. Alle partiene, unntatt Frp, støttet også da Høyres krav om å bruke pengene slik regjeringen og Stortinget bestemte i 1990. Likevel skjedde ingen verdens ting, forteller Høyres energi- og miljøpolitiske talsmann.

Jan Tore Sanner håper at Ap's nye miljøvernminister, Siri Bjerke, griper tak i saken og får gjennomført miljøprosjektet.

per.ellingsen@dagbladet.no

ottar.jacobsen@dagbladet.no

# <137,2000/04/01,tom_hog1>

- SKANDALE: Jan Tore Sanner # (H)

#

MILJØBEVILGNING: Det sterkt forurensende nikkelverket i Nikel på Kola.