300 millioner rubler for Basajev

Russiske myndigheter gir 300 millioner rubler i dusør til den som 'nøytraliserer' Sjamil Basajev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I øyeblikket er den tsjetsjenske lederen

Sjamil Basajev blant verdens mest ettersøkte mann, like fryktet og av mange like hatet som Osama bin Laden etter 11. september.

Flere gisselaksjoner

Russiske myndigheter trekker linjene etter den forferdelige tragedien i Beslan direkte til Sjamil Basajev. Basajev har tidligere stått bak flere hensynsløse gisselaksjoner der hundrevis av sivile har blitt drept. Basajev ble kjent i Vesten etter en aksjon der han og 200 separatister tok et sykehus og alle pasientene som gisler i 1995. Da var han selv med på aksjonen inne på sykehuset.

For to år siden ble verden holdt i ånde i tre døgn mens nærmere 800 mennesker led i teateret i Moskva. På utsiden gråt de pårørende, den gangen som nå i Beslan.

70 millioner kroner

Men aksjonen i Beslan har vakt enda større gru verden over enn gisselaksjonen i Dubrovka-teateret. Nå går russiske myndigheter ut og lover 300 millioner rubler i belønning for Basajevs hode. Det tilsvarer rundt ti millioner dollar, eller 70 millioner norske kroner, i dusør.

Også den tsjetsjenske separatistlederen Aslan Maskhadov er etterlyst. Basajev og Maskhadov har i mange år samarbeider tett i kampen mot Russlands grep om Tsjetsjenia.

Det er det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass som melder om gigantdusøren.

En av gisseltakerne sier i avhør med russisk politi at de fikk vite at ordren om å ta skolebarna som gisler, kom direkte fra Basajev og Maskhadov. Flere av de døde gisseltakerne skal ha jobbet tett sammen med den tsjetsjenske separatisten i forbindelse med andre aksjoner.

Skolebarna hadde ikke en sjanse da de møtte til første skoledag: Terroristene hadde planlagt aksjonen med nøyaktighet og en lang rekke forberedelser. Våpen var smuglet inn på forhånd og skjult i gulvet. De hadde synkroniserte klokker, moderne våpen og eget sambandssystem. I tillegg skal de ha hatt med seg to spesialtrente hunder. Barn, foreldre og lærere som gledet seg til den tradisjonelle festdagen i forbindelse med skolestart, var lette ofre for terroristene.

Russerne gir dusøren til den eller de som har informasjon som fører til at Basajev blir 'nøytralisert'.

Synet av forbrente barnelik og sjokkskadde barn som ikke kan gjøre rede for seg, har gitt mange i Vesten et nytt syn på Basajevs virksomhet. Russiske myndigheter håper at det skal bli lettere å få utlevert tsjetsjenske asylsøkere som har samarbeidet med Aslan Maskhadov.

Kjente medarbeidere oppholder seg blant annet i Storbritannia og USA, skriver Spiegel. USA har foreløpig kunngjort at landet ikke endrer syn på konflikten i Tsjetsjenia etter tragedien.

Dusøren til den som gir informasjon som fører til at Osama bin Laden blir tatt, er nå på nærmere 50 millioner dollar.

FEST:</B> Første skoledag i Beslan 1.september 2002.
TERROR:</B> Første skoledag i Beslan 1.september 2004.
DUSØR:</B> Den som har informasjon som kan føre til at terrormistenkte Sjamil Basajev blir tatt, får 70 millioner kroner.