300 millioner rubler for Basajev

Russiske myndigheter gir 300 millioner rubler i dusør til den som 'nøytraliserer' Sjamil Basajev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I øyeblikket er den tsjetsjenske lederen

Sjamil Basajev blant verdens mest ettersøkte mann, like fryktet og av mange like hatet som Osama bin Laden etter 11. september.

Flere gisselaksjoner

Russiske myndigheter trekker linjene etter den forferdelige tragedien i Beslan direkte til Sjamil Basajev. Basajev har tidligere stått bak flere hensynsløse gisselaksjoner der hundrevis av sivile har blitt drept. Basajev ble kjent i Vesten etter en aksjon der han og 200 separatister tok et sykehus og alle pasientene som gisler i 1995. Da var han selv med på aksjonen inne på sykehuset.

For to år siden ble verden holdt i ånde i tre døgn mens nærmere 800 mennesker led i teateret i Moskva. På utsiden gråt de pårørende, den gangen som nå i Beslan.

70 millioner kroner

Men aksjonen i Beslan har vakt enda større gru verden over enn gisselaksjonen i Dubrovka-teateret. Nå går russiske myndigheter ut og lover 300 millioner rubler i belønning for Basajevs hode. Det tilsvarer rundt ti millioner dollar, eller 70 millioner norske kroner, i dusør.

Også den tsjetsjenske separatistlederen Aslan Maskhadov er etterlyst. Basajev og Maskhadov har i mange år samarbeider tett i kampen mot Russlands grep om Tsjetsjenia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer