300 millioner til tidlig innsats

Finansminister Siv Jensen (Frp) åpner pengesekken for tidlig innsats i skole og barnehage når hun legger fram statsbudsjettet i morgen

300 EKSTRA MILLIONER : Kunnskapsminister Henrik Asheim får 300 millioner kroner friske kroner til tidlig innsats..

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
300 EKSTRA MILLIONER : Kunnskapsminister Henrik Asheim får 300 millioner kroner friske kroner til tidlig innsats.. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I statsbudsjettet som Jensen legger fram på torsdag, øremerkes 100 millioner kroner til å styrke arbeidet med tidlig innsats i barnehage og skole.

Det opplyser vikarierende kunnskapsminister Henrik Asheim (Høyre) i en smakebit fra statsbudsjettet, dagen før dagen.

–Tidlig innsats er blitt et honnørord, men med dette iverksetter vi konkrete tiltak for nettopp tidlig innsats, sier Asheim til Dagbladet.

Fra statsbudsjettet

100 millioner kroner øremerkes til tidlig innsats i skole og barnehage. Pengene fordeler seg slik:

  • 20 millioner kroner til en tilskuddsordning for kommunene for å få flere minoritetsspråklige barn til å gå i barnehage
  • 20 millioner kroner til kommunene for innføring av en plikt til samarbeid mellom barnehage- og skoleeier.
  • 40 millioner kroner skal gå til økt satsing på lærerspesialister.
  • 15 millioner kroner skal gå til å utvide tilskuddsordningen for økt leselyst. Organisasjoner og kommuner kan søke om midler til blant annet utvikling av skole- og folkebibliotek.
  • 5 millioner kroner til 100 flere plasser i videreutdanning innen språkutvikling og språklæring for barnehagelærere

Kommunene får i tillegg 100 millioner ekstra i frie inntekter, som skal brukes på tidlig innsats i skole og barnehage.

I tillegg kommer 200 millioner mer i frie inntekter til kommunene, slik at den totale potten er på 300 millioner.

- Dette skal også brukes på tidlig innsats i barnehage og skole. Behovene er litt forskjellig i de forskjellige kommunene, som i Oslo-skolene eller i en liten kommune, sier Asheim om hvorfor ikke alt øremerkes.

Lærerspesialister

Av de øremerkede midlene går den største posten- totalt 40 millioner kroner - til flere lærerspesialister.

– Dette skal gå til å utdanne lærere for 1. -4. trinn, som allerede er i skolene i dag, til å bli eksperter på opplæring for de minste. De skal bli de som de andre lærerne kan gå til, som er eksperter på sitt lærerværelse, på å identifisere de som sliter og hva man skal gjøre for å løfte alle barna opp et hakk innen norsk, matte og engelsk, sier Asheim.

Han er opptatt av at også barnehagene er en viktig del av arbeidet med å styrke innsatsen tidlig i utdanningsløpet. Flere av de øremerkede tiltakene i budsjettet, retter seg mot barnehagen.

–Det skal ikke være skole, men barna skal bli forberedt, lære tall og bokstaver, sier Asheim.

Tidlig innsats i skolen var en av Høyres viktigste saker i valgkampen. De lovet da tiltak for rundt en milliard kroner.

–Løftene vi har gitt er for hele fireårsperioden, men dette er et betydelig skritt i den retningen, sier Asheim, på spørsmål om løftene innfris i budsjettet.

Fornøyd

Nyvalg komitéleder i utdanningskomiteen, Roy Steffensen (FrP), sier han er fornøyd med at det satses på tidlig innsats.

–Jeg håper kommunene følger opp, og bruker det slik det er tenkt. Vi ser at mye går rett vei i norsk skole, men fortsatt er det altfor mange som ikke kan lese og skrive. Årlig går tusenvis av elever ut av skolen med så dårlige norskkunnskaper at de ikke kan skrive sin egen jobbsøknad. Det er slikt som kan fanges opp ved å satse på tidlig innsats. Pengene som vi bruker her, er investeringer som gjør at vi får færre kostnader om 20 år i form av reduserte utgifter til sosialhjelp og arbeidsmarkedstiltak, sier han.

Håper på støtte fra KrF

Høyre og Frp-regjeringen har ikke flertall i Stortinget, og må derfor forhandle om budsjettet med KrF og Venstre for å få det vedtatt.

Et av KrFs viktigste krav er en lærernorm på maks 15 elever per lærer fra 1.–4. klasse.

- KrF har lansert et dyrt forslag om lærernorm, som de vil ha inn i budsjettforhandlingene. Frykter du at deler av budsjettet ditt kan bli forhandlet vekk?

- Jeg opplever at KrF er en tilhenger av tidlig innsats, og håper jeg får støtte på det. KrF har fått gjennomslag for flere lærere tidligere. Diskusjonen er om det skal være en norm eller ikke. Det blir interessant. Men vi har hatt noen runder før, og Høyre, KrF, Venstre og Frp pleier ikke å forhandle ned skolebudsjettet, sier Asheim.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer