300 norske idrettslag risikerer økonomisk smell

Sp vil ha nye momsregler.

VIL HA NYE REGLER:  Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad vil ha momsregler som komer idrettslagene bedre til gode.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VIL HA NYE REGLER: Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad vil ha momsregler som komer idrettslagene bedre til gode. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 300 norske idrettslag risikerer økonomisk smell fordi Stortinget har satt av for lite penger til momskompensasjon. Nå vil Senterpartiet endre reglene. For å bøte på situasjonen har Høyres stortingsgruppe sendt en bestilling på 50 millioner kroner til kulturminister Thorhild Widvey (H).

Men det er ikke nok i det lange løp, ifølge Sps parlamentariske leder Marit Arnstad.

- Å sette av 50 millioner kroner i saldert budsjett for 2014 er helt nødvendig. Det vil hjelpe alle dem som har søkt om støtte i år. Men samme situasjon vil veldig fort oppstå igjen neste år dersom vi ikke endrer regelverket, sier hun til NTB.

Regelstyrt ordning I forslaget til statsbudsjett for 2015 har regjeringen satt av 72,6 millioner kroner til momskompensasjonsordningen. Men det blir for lite dersom søkermengden blir som i år. Summen for 2014 ligger nemlig tett opptil 114 millioner kroner.

- Det er ingen partier på Stortinget som mener det er riktig at idrettslag som bygger anlegg på dugnad ikke skal få full momskompensasjon når kommersielle aktører har fradragsrett og kommunene ikke betaler moms, sier Arnstad.

I et representantforslag som vil bli fremmet for Stortinget på tirsdag tar Senterpartiet til orde for å erstatte dagens rammestyrte ordning med en regelstyrt ordning som sikrer full refusjon for godkjente prosjekter. I tillegg vil partiet ha utgifter knyttet til vedlikehold inkludert i ordningen.

- Det et fortsatt et stort behov for idrettsanlegg over hele landet. Idrettslag og klubber tar et stort samfunnsansvar ved å påta seg å bygge idrettsanlegg, sier Arnstad.

Trenger mer Med unntak av 2012 har alle som har søkt fått full momskompensasjon etter at ordningen ble innført i 2010. Også i 2012 var søkermengden større enn det samlede tilskuddet, noe som gjorde at alle idrettslagene som søkte fikk 10 prosent avkorting. Men i år er gapet rekordstort.

- Den rødgrønne regjeringen kuttet bevilgningen fra 63 millioner til 55 millioner kroner. I revidert la vi på 10 millioner igjen, men selv dette var altfor lite, sa Høyres idretts- og kulturpolitiske talsperson Svein Harberg til NTB nylig.

Om alle skal få full momskompensasjon må totalsummen være 114 millioner kroner. Det innebærer snaut 50 nye millioner kroner fra Kulturdepartementet når statsbudsjettet for 2014 skal salderes mot slutten av året.

- Vi kan ikke leve med at alle som har søkt, får en avkorting på 43 prosent. Jeg mener full kompensasjon må være utgangspunktet. Det bør kulturministeren sørge for, framholdt han.