Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

300 norske turister på skogbrannøy i Hellas

- Ikke truet, sier reiseoperatøren Apollo.

 FRA SATELITT:  Brannsituasjonen rundt Aten sett fra ESA-satellitt i morges."Den kraftige røykstripa i midten kommer fra Aten-området og Marathon-området. Røyken til høyre fra ferieøya Evia og røyken til venstre fra området sør for Thiva. Foto: AFP/ESA/SCANPIX.
FRA SATELITT: Brannsituasjonen rundt Aten sett fra ESA-satellitt i morges."Den kraftige røykstripa i midten kommer fra Aten-området og Marathon-området. Røyken til høyre fra ferieøya Evia og røyken til venstre fra området sør for Thiva. Foto: AFP/ESA/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Om lag 300 norske turister er på den eneste øya som er rammet av skogbrann vest i det greske øyriket - på Zakynthos i Det joniske hav.
- De kan se røyken hvis de søker opp i høyden om kvelden, men ingen av våre gjester har gitt uttrykk for at de er plaget. Derfor blir de på øya fram til søndag som planlagt, sier informasjonssjef Hege Begby i Apollo til Dagbladet.

Apollo er den største norske reiseoperatøren i Hellas med over 100 000 norske turister i året. Nå er det høysesong, og søndag drar 200 nye turister fra Gardermoen til Zakynthos.
- Jeg har pratet med våre folk på Zakynthos i formiddag. Brannen er på en annen kant av øya, og i samråd med gjestene som allerede er der nå fortsetter vi som normalt, sier Begby.

Fortsetter Aten-rute
Heller ikke Norwegian kommer til å gjøre endringer i trafikken til og fra Aten, opplyser kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånevik til Dagbladet.
Ekstra brannslokkingsfly, helikoptre og mannskaper fra Kypros, Frankrike og Østerrike er ventet til Aten-området i dag for å hjelpe grekerne i kampen mot skogbrannene, som foreløpig har lagt beslag på 150 000 dekar rundt Aten.

Nesten samtlige 10 000 beboere i forstaden Stefanos to mil utenfor Aten er evakuert. 

 VANNBOMBING:  Et italiensk vannbombefly på vingene i morges over forstaden Nea Makri mellom Aten og Marathon. Der er brannen foreløpig under kontroll, melder BBC i formiddag. Foto: DUSAN VRANIC, AP/SCANPIX.
VANNBOMBING: Et italiensk vannbombefly på vingene i morges over forstaden Nea Makri mellom Aten og Marathon. Der er brannen foreløpig under kontroll, melder BBC i formiddag. Foto: DUSAN VRANIC, AP/SCANPIX. Vis mer

Lyspunktet i formiddag er at vinden har løyet, men den er varslet å friskne til igjen i kveld.

Redder Marathon
Fjellet Penteli var buffersone mellom Aten og den historiske byen Marathon fram til i går kveld. Da hadde brannen spred seg til begge sider av fjellet, og brannmannskaper jobbet i natt febrilsk for å skjerme en av verdenshistoriens mest berømte og best bevarte slagmarker.

I formiddag ser det ut til at det store utendørs, minneområdet i Marathon foreløpig er berget, melder BBC.

Slagmarken der grekerne beseiret perserne i år 490 før Kristus var alvorlig truet. Slaget i Marathon er opptakten til den klassiske løperdistansen 42 195 meter.

 KJEMPER FOR MARATHON:  Brannmannskaper på jobb i natt for å skjerme den verdenshistoriske slagmarken i Marathon. Foto: ORESTIS PANEGIOTOU, EPA/SCANPIX.
KJEMPER FOR MARATHON: Brannmannskaper på jobb i natt for å skjerme den verdenshistoriske slagmarken i Marathon. Foto: ORESTIS PANEGIOTOU, EPA/SCANPIX. Vis mer

En gresk soldat som løp de 42 kilometrene fra Marathon til Aten for 2 500 år siden, falt død om da han hadde fått fortalt gledesbudskapet.

 UTBRENT:  Fra Aten-forstaden Drossia etter at flammene har rast gjennom et boligområde. Foto: LOUISA GOULIMARK, AFP/SCANPIX.
UTBRENT: Fra Aten-forstaden Drossia etter at flammene har rast gjennom et boligområde. Foto: LOUISA GOULIMARK, AFP/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media