Det er det såkalte PE-skummet som brukes som isolasjonsmateriale som utgjør den store brannfaren. Det var trolig dette stoffet som tok fyr i Bragernestunnelen i Drammen, og som førte til eksplosjonen der tre personer ble drept.
Tung svart røyk, lik den som veltet ut av tunnelutløpet i Drammen, er et sikkert tegn på antent PE-skum.
Grenser for sikkerhet
- Det må være grenser for hvor mye sikkerhet vi skal ha. I flere tunneler finnes det bare litt PE-skum. Disse vil det neppe bli gjort noe med, sier informasjonsdirektør Steinar Gullvåg i Vegdirektoratet.
En hemmelig rapport fra Vegdirektoratet viser at det brannfarlige isolasjonsmaterialet PE-skum står usikret i 250- 300 biltunneler i Norge. Vegvesenet vil ikke oppgi hvilke tunneler det dreier seg om. Heller ikke de som skal utbedres offentliggjøres. Det Vegdirektoratet derimot kan si er dette: Bare et fåtall av dem kommer til å bli brannsikret.
Dette til tross for at det kreves et seks centimeter tykt betongdekke for å sikre PE-skummet mot brann.
Skummet brukes for å hindre frostspreng-skader i tunnelene.
Folk fra Vegdirektoratet og Direktoratet for brann- og eksplosjonsverne må legge all prestisje til side, slik at du og jeg kan kjøre sikkert i disse tunnelene, sier lederen av Samferdselskomiteen Oddvar Nilsen til TV2. Han etterlyser samtidig større pågåenheten fra poltisk hold for å finne fram til tryggere løsninger.
Prioriteringer
- Debatten om PE-skum dukker opp med jevne mellomrom. Vi kommer til å anbefale Samferdselsdepartementet å konsentrere sikringstiltakene om de høytrafikkerte tunnelene. Da er det klart at Vålerengatunnelen og Fløyfjellstunnelen har høy prioritet, sier Gullvåg.
I disse tunnelene ligger PE-skum usikret. I Vålerengatunnelen er det montert et sprinkleranlegg man er usikker på virkningen av ved en eksplosjonsartet brann for eksempel i PE-skum.
Ifølge Vegdirektoratets laboratorium antenner PE-skum etter 12 sekunder. En seksjon på 250 kvadratmeter vil være utbrent etter drøye to minutter.
En bilulykke med en påfølgende brann i PE-skum betyr den sikre død for alle på ulykkesstedet.
Fra flere hold blir det advart mot å bruke skummet. De PE-isolerte tunnelene omtales som de reneste brannfeller. Overingeniør Øistein Rimstad i Direktoratet for brann-og eksplosjonsvern har tidligere uttalt at ubeskyttet PE-skum er så brannfarlig at det kan forårsake en katastrofe av Estonia-dimensjoner.
- SINTEF har på oppdrag fra Vegdirektoratet foretatt flere undersøkelser som viser både brannfaren med PE-matter, og hvordan en kan sikre det.
Menneskelig svikt
Hvorfor stoffet likevel ikke ble sikret i Bragernestunnelen kan skyldes menneskelig svikt, eller at noen ikke kjente til brannfaren, sier direktør Kjell Schmidt Pedersen ved SINTEF.
Ifølge ham er det ikke riktig at PE-mattene er tungt antennelige, slik det er blitt hevdet av Vegdirektoratet.
- I forsøk med bilbrann i tunnel brenner PE-mattene med brannhemmende middel like godt som alt annet.