300 tyrkiske soldater inn i Irak

- USA fôrer Tyrkia med kurdiske militærmål, sier Pentagon-kilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tyrkiske hæren har i løpet av natten sendt anslagsvis 300 soldater inn i Nord-Irak, melder nyhetsbyrået Reuters.

Soldatene skal være forholdsvis lett bevæpnet og har beveget seg i Gali Rash-området, ikke langt fra grensa og om lag 120 kilometer nord for byen Irbil, ifølge Jabar Yawar, talsmann for kurdiske sikkerhetsstyrker.

En nettside tilknyttet president Jalal Talabanis parti sier at så mange som 700 tyrkiske soldater har tatt seg inn i Irak.

Det er ikke meldt om kamper og det er nå uavklart om de tyrkiske styrkene fortsatt befinner seg inne i Tyrkia, ifølge nyhetsbyrået AP.

- USA gir dem målene

Den tyrkiske innmarsjen skjer et døgn etter at Tyrkia gjennomførte luftangrep mot kurdiske PKK-baser i Nord-Irak.

Så mange som 50 jagerfly deltok i det som var det største angrepet mot PKK på over et år. Det irakiske parlamentet fordømte bombingen, og kalte angrepet et «skandaløst brudd på Iraks suverenitet, som drepte sivile».

Umiddelbart kom det beskyldninger om at USA, som kontrollerer luftrommet over Irak, hadde godkjent det tyrkiske angrepet. Beskyldningen ble raskt tilbakevist.

FLERE HUNDRE SOLDATER: Tyrkiske soldater i en stridsvogn patruljerer et område nær den tyrkisk-irakiske grensa. Flere hundre tyrkiske soldater har tatt seg inn på irakisk territorium i løpet av natta. Foto: EPA/STR/SCANPIX
FLERE HUNDRE SOLDATER: Tyrkiske soldater i en stridsvogn patruljerer et område nær den tyrkisk-irakiske grensa. Flere hundre tyrkiske soldater har tatt seg inn på irakisk territorium i løpet av natta. Foto: EPA/STR/SCANPIX Vis mer

Men i dag bringer avisa The Washington Post intervju med amerikanske forsvarskilder, som sier at USA har satt opp et etterretningssenter i den tyrkisk hovedstaden Ankara.

Derfra deles etterretningsinformasjon som Tyrkia har brukt i en rekke angrep mot kurdiske separatister den siste måneden - inkludert søndagens store angrep.

- USA gir dem målene. Deretter bestemmer det tyrkiske militæret seg for hva de vil gjøre, og gir beskjed til USA, sier den amerikanske forsvarskilden til Washington Post.

Vil ha dialog

Den opphetede, årelange konflikten mellom Tyrkia og de kurdiske separatistene i PKK, har satt USA i en politisk skvis.

På den ene siden må USA opprettholde det gode forholdet til NATO-allierte Tyrkia - en demokratisk og sekulær brobygger mellom det muslimske Midtøsten og Vesten. Og med sin geografiske nærhet til Irak, er USA også avhengig av å bruke baser i Tyrkia for flytransport inn i Irak.

Samtidig er USA også avhengig av støtten til de kurdiske regionale lederne som historisk sett har støttet nærværet av amerikanske styrker i Irak.

Men gjentatte angrep mot Tyrkia fra kurdiske separatister som holder til i Kandil-fjellene har gjort situasjonen for USA ekstra tilspisset.

300 tyrkiske soldater inn i Irak

Tyrkia har truet med full invasjon av Nord-Irak.

Les: Invasjon vil bety katastrofe.

Nå har USA forsynt Tyrkia med etterretningsinformasjon som har dannet utgangspunktet for flere militæroperasjoner.

1.desember angrep tyrkiske militære kurdiske opprørere i Nord-Irak og påførte dem «store tap». Søndag ble kurdiske landsbyer i Irak bombet. En kvinne ble drept, og flere hundre innbyggere måtte flykte.

I tillegg til å gi Tyrkia etterretningsinformasjon, vil USA at Tyrkia skal ta i bruk ikke-militære virkemidler. USA ønsker en dialog mellom Tyrkia og sentrale, såvel som regionale irakiske myndigheter.