Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

300 ungdommer i kø for hareskåroperasjon

Må i verste fall vente over åtte år på operasjon.

BØR UTFØRES TIDLIG: Kirurgiske inngrep bør foretas tidlig i tenårene, ifølge ekspertene. Her utfører kirurgen en korrigerende operasjon på en ung pasient. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco
BØR UTFØRES TIDLIG: Kirurgiske inngrep bør foretas tidlig i tenårene, ifølge ekspertene. Her utfører kirurgen en korrigerende operasjon på en ung pasient. Foto: REUTERS/Romeo Ranoco Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdom med den medfødte misdannelsen hareskå i verste fall vente over åtte år på operasjon. Slike operasjoner skal helst bli gjort i slutten av tenårene.

- Nesten flaut Hvert år blir rundt 120 barn født med ganespalte. Den medfødte misdannelsen krever en rekke kirurgiske inngrep, og i tenårene skal behandlingen avsluttes. Per i dag står 300 ungdommer i kø for å få en slik operasjon, melder NRK.

- Det er nesten litt flaut å fortelle det, men det er dessverre slik at noen av disse barna har ventet helt siden 2004, sier seksjonsoverlege ved Haukeland universitetssjukehus, Hallvard Vindenes.

Står i kø Helse Bergen er ett av to sykehus i landet som tar seg av barn født med spalter. Men ved sykehuset klarer de bare å operere rundt 10 slike pasienter i året. Nå står 100 ungdommer i kø.

Ved Oslo universitetssykehus står det enda verre til. Der står 200 i kø i opptil tre år. Noe av årsaken til den lange køen er at andre sterke pasientgrupper går først.

Etterlyser rettigheter Nå etterlyser leder ved klinikk for kirurgi og nevrofag, Olav Røise, klarere rettigheter til spaltebarn:

- Jeg skulle ønske vi hadde veldefinerte pasientløp. Disse ungdommene har vi en utfordring med. Egentlig burde de ha et tidsperspektiv på å få løst sitt problem, tilsvarende det vi har fått til hos de små barna, sier han.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media