<strong>SKUTT:</strong> John F. Kennedy vinker til tilskuerne i Dallas 22. november 1963. Bildet er tatt cirka ett minutt før presidenten ble skutt. Foto: Jim Altgens/AP/NTB Scanpix
SKUTT: John F. Kennedy vinker til tilskuerne i Dallas 22. november 1963. Bildet er tatt cirka ett minutt før presidenten ble skutt. Foto: Jim Altgens/AP/NTB Scanpix Vis mer

3000 dokumenter om drapet på John F. Kennedy skal offentliggjøres

Lenestol-detektiver, historikere, journalister og konspirasjonsteoretikere sitter klare til å gå gjennom over 3.000 dokumenter om drapet på John F. Kennedy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

President Donald Trump kan imidlertid bli den som ødelegger for alle som nå venter på å se dokumentene. Men så langt foreligger det ingen indikasjoner på at han kommer til å gripe inn.

Nasjonalarkivet i USA har frist fram til 26. oktober med å frigi de gjenværende dokumentene som handler om drapet på Kennedy i 1963. Verken CIA eller FBI, som gjennom årene har utarbeidet mesteparten av dokumentene, vil røpe om de har bedt presidenten om fortsatt å holde papirene hemmelig.

– Vi fortsetter å involvere oss i prosessen for å slå fast de neste hensiktsmessige stegene med tanke på å utgi CIA-opplysninger, sier en talskvinne for CIA.

Det hvite hus har så langt ikke svart på forespørsler fra AP om saken.

– Neppe store avsløringer

Det er usannsynlig at dokumentene inneholder noen nye store avsløringer om drapet på Kennedy, uttaler dommer John Tunheim. Han var på midten av 1990-tallet styreformann for det uavhengige organet Assassination Records Review Board, som har hatt ansvar for å ivareta Kennedy-dokumentene.

Store nyheter eller ei, folk har uansett rett til å få tilgang på dokumentene, mener Larry Sabato, som er leder for Center for Politics ved University of Virginia.

– Det amerikanske folk fortjener å få vite fakta, eller i det minste fortjener de å få vite hva myndighetene har holdt skjult for dem i alle disse årene. Det er fullstendig på overtid å legge fram denne informasjonen nå, sier Sabato, som har skrevet en bok om Kennedy.

Mexico-tur

Sabato er blant flere JFK-eksperter som mener dokumentene kan gi innsyn i drapsmannen Lee Harvey Oswalds reise til Mexico by noen uker før drapet. Under besøket i Mexico besøkte han ambassadene til Sovjetunionen og Cuba.

Oswald oppga at han ønsket visum for å reise til de to landene, men mye om reisen hans er ennå ukjent.

Tunheim opplyser at det i dokumentene som blir frigitt, dersom altså Trump ikke setter foten ned, vil være informasjon om en avtale som amerikanske myndigheter inngikk med Mexico og som førte til at de to nevnte ambassadene kunne overvåkes tett.

Kennedy-eksperter håper også at dokumentene inneholder den fullstendige rapporten om Mexico-turen fra en Kongress-oppnevnt komité som gransket drapet. Det opplyser Rex Bradford, som leder Mary Ferrell Foundation.

25-årsgrense

Kongressen vedtok i 1992 at alle dokumenter om drapet skulle frigis innen 25 år, så lenge den til enhver tid sittende president i denne perioden kan slå fast at publiseringen ikke vil skade amerikansk etterretning, politietterforskning, militæroperasjoner eller USAs forhold til utlandet.

Det kan skjule seg noen skatter blant de til nå uutgitte Kennedy-dokumentene fordi det man mente ikke var viktig for 20 år siden, kan bli vurdert annerledes i dag, mener Tunheim.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer