Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

3000 færre studenter

Fristes av godt arbeidsmarked.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ny statistikk, som ble lagt fram av Statistisk sentralbyrå (SSB), i dag, viser at det er omtrent 208 000 studenter i høyere utdanning i Norge.

Det er en nedgang på 3000 personer sammenliknet med 2006.

Olav Øye, leder i Studentenes landsforbund (Stl), mener nedgangen er alvorlig. Han mener for dårlig basisstøtte er en av årsakene.

- En viktig årsak er at folk ser at regjeringen har kuttet i basisstøtten til høyere utdanning. Det er en del psykologi i dette også. Hvis folk ser at det kuttes i høyere utdanning, kan det få dem til å prioritere noe annet, sier Øye til Dagbladet.no.

I tillegg til at studielån og -stipend-satsene ikke er justert opp slik Stl har ønsket, nevner Øye studentenes tap i pensjonsforliket i fjor som et eksempel på at det ikke satses nok på høyere utdanning.

- Det er store visjoner, men regjeringen leverer ikke, sier studentlederen.

Et sterkt arbeidsmarked bidrar også til studentnedgangen.

- Det er mange som jobber ved siden av studiene, fordi studiestøtta ikke strekker til. Når etterspørselen etter arbeidskraft nå er stor, er det fristende for mange å hoppe av studiene og heller bare jobbe, sier Øye.

- Folk ser at det lønner seg å jobbe og hvis det ikke gjøres noe med studiestøtta, vil nedgangen bli større i åra som kommer, sier Øye.

SSB-tallene viser at det er nedgang i antall studenter både for menn og kvinner, men nedgangen er klart størst blant menn, med en nedgang på 2,9 prosent blant menn mot 0,6 blant kvinner.

Fra 2006 til 2007 er nedgangen i antall studenter for begge kjønn størst i aldersgruppen 26 år og over.

Nedgangen er størst ved Universitetet i Oslo som per 1. oktober 2007 har nesten 2 000 færre registrerte studenter enn på samme tid i 2006, noe som tilsvarer en nedgang på 7 prosent.

Universitetet i Bergen har knappe 1 400 færre studenter sammenliknet med 2006. Universitetet i Stavanger har derimot en økning på 700 registrerte studenter fra 2006 til 2007.

Blant høgskolene er det Høgskolen i Telemark og Politihøgskolen som har hatt størst økning av antall studenter, som tilsvarer henholdsvis 8 og 37 prosent.

BEKYMRET: Olav Øye, leder i Studentenes lansdforbund.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media