3.000 inkassokrav til nordmenn i Spania

Rømmer utenlands for å slippe gjelda

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 3.000 nordmenn bosatt i Spania har inkassokrav mot seg. Et smutthull i loven gjør at gjeldstyngede nordmenn som bor i utlandet, slipper tvangstrekk av lønn, trygd og andre ytelser fra Norge.

Totalt skylder de kreditorer i Norge rundt 200 millioner kroner, skriver Aftenposten.

Tallene er basert på opplysninger fra flere av de største inkassoselskapene i Norge. Bransjen opplyser at det har vært en betydelig økning i inkassosaker i de norske miljøene i Spania etter hvert som det er blitt kjent at trygd og andre utbetalinger fra Norge i praksis er beslagfrie, skriver Aftenposten.

Bakgrunnen er en rettsavgjørelse i 2003, som ble opprettholdt av Borgarting lagmannsrett i fjor. Retten slo da fast at lønns- og trygdetrekk bare kan besluttes av namsmannen i det distriktet der saksøkte bor. Samtidig er det umulig for kreditorer å be utenlandske namsmyndigheter å pålegge trekk av utbetalinger fra Norge.

– Konsekvensene er blitt store for kreditorene. Bare i vårt selskap har vi over tusen saker der personer har klart å rømme fra gjeld ved å flytte utenlands, forteller avdelingssjef Rune Ohlgren i inkassoselskapet Lindorff International.

– Loven fører derfor i praksis til at lønn, trygd og forsikringsutbetalinger som går til personer bosatt i utlandet er beslagfrie, bekrefter seksjonssjef Alexander Dey hos Namsmannen i Oslo.


(ANB)