3000 jenter på lykkepillen

Mens forskerne advarer mot økt selvmordsrisiko

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser at over to prosent av jentene mellom 15 og 19 år bruker antidepressiva, skriver avisen Vårt Land. I alt var det vel 6000 personer under 20 år som fikk resept på såkalte lykkepiller i fjor.

Advarer

Bruken av lykkepiller er omstridt. I april i år gikk Statens legemiddelverk (SLV) ut med en advarsel til både leger og foreldre om økt selvmordsfare blant barn og unge som bruker denne type legemidler.

Advarselen kom etter at Det europeiske legemiddelkontoret (EMEA) hadde konkludert med at slik preparatbruk kan gi større risiko for selvmordstanker og selvmordsforsøk. Andre studier viser også at folk som tar antidepressiva er mer aggressive og sinte enn andre.

Bruken øker

Siden antidepressiver, eller SSRI-preparater, kom på det norske markedet i 1990 har økningen i salget gjennomsnittlig vært på over fem prosent i året. Størst salgsvekst var det i perioden fra 1994 til 1996.

Da var den årlige økningen på over 20 prosent. Siden den gang har salgskurven flatet ut og økt med en til to prosent i året.

Forsker og spesialist i psykiatri Jørgen G. Bramness ved Folkehelseinstituttet påpeker at det medisinske miljøet har hatt for lite kunnskap om hvem som bruker antidepressiver og hvilke preparater som brukes:

- Før SSRI-preparater ble introdusert i 1990, var det nok et underforbruk av antidepressiver i Norge. Nå er synet på den saken mer nyansert. Noen mener vi fortsatt bruker for lite, andre mener vi har kommet opp på et riktig nivå, mens atter andre er overbevist om at vi bruker for mye, sier Bramnes til Vårt Land.

Salgstallene som Folkehelseinstituttet har hentet inn viser også at andelen brukere øker med alderen, og at kvinner står for to tredjedeler av preparatbruken. I alt var det 116.240 kvinner og 56.553 menn som fikk antidepressiva i fjor.

Legemiddelverket understreker at alle som vil slutte med antidepressiva må kontakte lege først. Årsaken er at inntaket av lykkepiller må trappes ned gradvis.

<B>OMSTRIDT:</B> Effekten og bivirkningene av såkalte lykkepiller er omstridt. Salgstallene har økt hvert år siden pillene kom på det norske markedet i 1990.