Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

3000 kan være drept

Jordskjelv og flodbølger har rammet Asia i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asia rammet av jordskjelvkatastrofe

Det største jordskjelvet på minst 40 år har rammet Asia i natt norsk tid. Minst 2000 mennesker er bekreftet drept. Tallet kan raskt stige. Telefonlinjer og andre forbindelser med katastrofeområdene er ødelagt mange steder og gjør det derfor vanskelig å få bekreftet hvor mange som er rammet.

Jordskjelvet startet ved den indonesiske øya Sumatra og skapte en rekke tidevannsbølger, som også kalles tsunami, som har skylt inn over land en rekke steder i regionen.

I provinsen Aceh på Sumatra skal flere landsbyer ha blitt feid på havet av kjempebølgen. Dødstallene er oppe i mer enn 408 mennesker. Døde kropper lå igjen i trærne da havet trakk seg tilbake etter å ha skylt innover land.

Omkommet langs kysten

De første anslagene tyder på at svært mange kan være drept langs kysten av Thailand, Sri Lanka og India. Bare i Sri Lanka meldes det om over 1700 døde. Myndighetene har erklært at situasjonen er en nasjonal katastrofe. Soldater er satt inn i arbeidet for å hjelpe en halv million mennesker som er berørt av katastrofen.

Erik Solheim er hjemme fra Sri Lanka, men har allerede vært i kontakt med ambassadeansatte og venner på Sri Lanka flere ganger i dag.

- Alt tyder på at så godt som alle nordmenn er i god behold. Det er et par stykker de ikke har fått kontakt med, men linjene der nede fungerer dårlig nå, sier Solheim til Dagbladet.no.

Like mange er savnet i India, deriblant flere hundre fiskere som var ute på havet da bølgene kom. I Indonesia er hundre mennesker døde, og i Thailand sier myndighetene at de aller første tallene er rundt 160 døde. Disse tallene kan stige raskt. Bølgene har truffet noen av de største turiststedene i Thailand, der det også er mange nordmenn.

Vitner flere steder langs strendene i Thailand beskriver bølgene som \'vegger av vann\' som har veltet inn over strendene og tatt med seg det som lå der.

Maldivene helt oversvømmet

Maldivene er svært hardt rammet av flodbølgene. Øygruppa ligger en knapp meter over havet.

- En bølge av vann veltet inn over oss. Bølgen var rundt 1,3 meter høy, sier Ahmed Shaheed, som er talsmann for regjeringa på Maldivene. Han sier at vannet har gjort svært store skader.

Hovedstaden Male er knappe to kilometer lang og 800 meter bred, men 75 000 mennesker bor der. Det er uklart hva som har skjedd utenfor Male med resten av befolkningen.

- Vi håper og ber, sier Shaheed. Han minner om at det er midt i turistsesongen og at mange turister kan ha blitt ofre for katastrofen.

Også Malaysia er rammet av kjempebølgene. Her er minst 25 mennesker tatt av vannmassene.

Det første jordskjelvet målte drøyt 8,5 på Richters skala og er det kraftigste skjelvet siden 1965. Etterpå fulgte minst seks etterskjelv. Indonesia ligger langs den såkalte Ildringen i Stillehavet, Ring of Fire, et område som stadig rammes av jordskjelv.

(Kilder: BBC, Sydney Morning Herald og CNN)

KATASTROFEOMRÅDE: Noen turister har våget seg ned på Kata Beach i Phuket for å se på skadene etter kjempebølgene. Det er uklart hvor mange som er omkommet.
STORT SKJELV:</B> En forsker viser målinger fra nattas gigantjordskjelv, målt hos Meteorology and Geophysical Agency i Jakarta.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media