Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

3000 km vannledninger i Norge er asbestrør

Asbest i drikkevann kan gi økt risiko for kreft. Det viser en stor norsk undersøkelse. I Norge er 3000 kilometer drikkevannsrør laget av det kreftfremkallende materialet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Funnene vi har gjort stemmer med hypotesen om at asbest i drikkevann kan medføre økt risiko for kreft, sier overlege Kristina Kjærheim i Kreftregisteret. Hun understreker at det er vanskelig å bevise årsaksammenhenger, men sier dette er den sterkeste studien som antyder en mulig sammenheng mellom asbest i drikkevannet og kreft.

I Norge finnes fortsatt 3000 kilometer drikkevannsrør laget av asbest, ifølge Folkehelseinstituttets vannregister. Det tilsvarer en strekning Lindesnes-Nordkapp og halvveis tilbake igjen. I dag bruker 347 forskjellige vannverk i Norge asbestsementrør - eller eternittrør som det også kalles.

Studert fyrvoktere

Kreftregisteret baserer funnene sine på en undersøkelse av 726 fyrvoktere som de har fulgt over 42 år.

-  Det er vanskelig å undersøke sammenhengen mellom asbest i drikkevann og kreft. Der det er asbest i drikkevannsrørene rammes alle i et område. Da er det vanskelig å finne sammenlikningsgrunnlag for å vurdere risikoen, sier Kjærheim.

Kreft i magesekken

-  Det spesielle med fyrvokterne er at fyrtårenene hadde tak av asbestsement, slik at regnvannet førte asbesten ned i sisternene og ut i drikkevannet deres. Denne yrkesgruppen hadde derfor en helt spesiell eksponering for asbest i vannet, sier forskeren.

Undersøkelsen konkluderer med at fyrvokterne som var utsatt for asbest i drikkevannet hadde en 60 prosent større risiko for å få kreft i magesekken enn resten av befolkningen.

-  Dette antyder at hvis du får store nok doser asbest til et organ kan du få økt risiko for kreft, ikke bare i lungene. Dersom du får asbest gjennom drikkevann får du det i deg både ved å drikke vann og lage mat i vannet.

Hun understreker at fyrvokterne fikk i seg mye større doser enn det som er funnet i prøver av drikkevann.

Asbesten må fjernes

Direktør Erik Lund-Isaksen i Forbrukerrådet er bekymret over funnene i undersøkelsen, og at asbestsementrør fortsatt brukes i Norge.

-  Hvis de sakkyndige mener det kan være helsefarlig å drikke vannet fra springen, er det helt uakseptabelt. Vann er en nødvendigh, og det er en forutsetning at vannet er sunt. Og i hvert fall ikke helseskadelig, sier han.

-  Dersom det viser seg at disse rørene kan føre til at vannet blir helseskadelig, må rørene fjernes øyeblikkelig, mener han.

Krever innsats

Fredric Hauge, leder i miljøstiftelsen Bellona, mener undersøkelsen bør få høy prioritet.

-  Dette er alarmerende. Selv om det er snakk om forskjellige konsentrasjonsmengde hos fyrbøterne og i de ordinære vannrørene, er prinsippet klart, sier han.

-  Spørsmålet er hva som blir gjort for å skifte ut de gamle vannrørene. I den farten dette skjer i dag, vil det så vidt jeg husker ta flere hundre år å få byttet ut alle rørene. Dette bør få topp prioritet hos helsemyndighetene, kommunaldepartementet og vannverkene, sier Hauge.

Mange gamle rør

På 1950 og 60-tallet ble det lagt mer enn 6000 kilometer asbestsementrør i Norge. Grunnen var at kostnadene var forholdsvis lave. Siden 1976 har det vært forbudt å installere ubeskyttede asbestsementrør ved nye vannverk eller ved reparasjoner.

Forbudet kom først og fremst på grunn av arbeidsmiljøfaktorer, men fortsatt er altså de gamle rørene i bruk i en rekke vannverk i Norge.

Det finnes to typer asbestrør: Ett uten asfaltbelegg på innsiden som ikke avgir noe særlig asbestfibre. Det andre mangler asfaltbelegg, og blottlegger dermed asbestfibrene, som dermed kan smitte over i vannet.

Truls Krogh, avdelingsdirektør for vannhygiene i Folkehelseinstituttet, bekrefter denne rørtypen avgir asbestfiber.

-  Asbestfibrene som rives av i vannrørene er så små at de ikke utgjør noen helsefare. Vi ser ingen grunn til å slå noen umiddelbar alarm, sier han.

-  Alle andre internasjonale og norske studier viser klart at det ikke er farlig å drikke vann som har gått gjennom disse rørene.

Besøk  Folkehelseinstituttet her.

ALARMERENDE: Fredric Hauge reagerer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media