3000 km vannledninger i Norge er asbestrør

Asbest i drikkevann kan gi økt risiko for kreft. Det viser en stor norsk undersøkelse. I Norge er 3000 kilometer drikkevannsrør laget av det kreftfremkallende materialet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Funnene vi har gjort stemmer med hypotesen om at asbest i drikkevann kan medføre økt risiko for kreft, sier overlege Kristina Kjærheim i Kreftregisteret. Hun understreker at det er vanskelig å bevise årsaksammenhenger, men sier dette er den sterkeste studien som antyder en mulig sammenheng mellom asbest i drikkevannet og kreft.

I Norge finnes fortsatt 3000 kilometer drikkevannsrør laget av asbest, ifølge Folkehelseinstituttets vannregister. Det tilsvarer en strekning Lindesnes-Nordkapp og halvveis tilbake igjen. I dag bruker 347 forskjellige vannverk i Norge asbestsementrør - eller eternittrør som det også kalles.

Studert fyrvoktere

Kreftregisteret baserer funnene sine på en undersøkelse av 726 fyrvoktere som de har fulgt over 42 år.

-  Det er vanskelig å undersøke sammenhengen mellom asbest i drikkevann og kreft. Der det er asbest i drikkevannsrørene rammes alle i et område. Da er det vanskelig å finne sammenlikningsgrunnlag for å vurdere risikoen, sier Kjærheim.

Kreft i magesekken

-  Det spesielle med fyrvokterne er at fyrtårenene hadde tak av asbestsement, slik at regnvannet førte asbesten ned i sisternene og ut i drikkevannet deres. Denne yrkesgruppen hadde derfor en helt spesiell eksponering for asbest i vannet, sier forskeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer