3000 kr i gebyr for rullestol

Rullestolen er beina til funksjonshemmede John Fredrik Nordfjellmark (17). Likevel fikk han ei regning på 3.000 kroner fra Saga Solreiser for transport av «ekstrabagasje».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD: 17-åringens far, Johnny Nordfjellmark, er sjokkert over holdningene til reiseselskapet.

- Å sidestille rullestolen med surfebrett, golfutstyr, dykkerutstyr og kalle den ekstrabagasje er høyst betenkelig. Hjulene er tross alt beina til disse brukerne, sier han til Dagbladet.

Men Saga er ikke den eneste som tar seg grovt betalt for transport av rullestoler. Samtlige charterselskaper setter følgende vilkår: «Reisende med plasskrevende sportsutstyr, rullestoler eller annen form for ekstrabagasje, må selv stå for transportkostnaden til/fra hotellet dersom det ikke er plass til utstyret i bussen.»

Det er nå snart tre måneder siden John Fredrik, som har cerebral parese, reiste på pakketur til Kypros sammen med brukere og assistenter fra avlastningsboligen i Porsgrunn.

Leie buss

Reiseregninga på drøyt 5000 kroner var betalt i god tid. Bare to uker før avreise fikk faren beskjed om at ei regning på 3000 kroner for transport av tohjulingen ville komme i tillegg. Begrunnelsen var at Saga måtte leie en egen buss til John Fredriks ikke-sammenleggbare rullestol for å transportere ham fra flyplassen til hotellet.

- Jeg protesterte. Både fordi jeg ikke hadde råd til å betale så mye, og fordi jeg ikke ble informert om ekstrakostnaden da turen ble bestilt. Reiseselskapet sto likevel på sitt, sier Nordfjellmark.

Etter en iherdig prutekamp klarte han å få presset prisen ned til halvparten dagen før avreise. Da måtte han punge ut, hvis det i det hele tatt skulle bli noe av reisen.

- Stor belastning

- Jeg er alene om omsorgen for John Fredrik og lever på omsorgslønn. Da sier det seg selv at slike ekstrakostnader blir en stor belastning. I verste fall kunne hele turen gått i vasken, sier Nordfjellmark.

Han har ikke påklaget saken overfor Saga, men ønsker å advare andre rullestolbrukere som skal på pakketur.

- Jeg trodde turoperatørene hadde innflytelse til å påvirke trafikken på reisemålet, og pålegge bussjåførene å frakte rullestolbrukere på lik linje med andre passasjerer. Det har de altså ikke, sier Nordfjellmark.

SYDENLIV: Det kostet dyrt, men John Fredrik (17) fikk ei strålende uke på Ayia Napa.
EKSTRAUTSTYR: Johnny Nordfjellmark er rystet over at Saga Solreiser krevde halvparten av det reisen kostet, for å frakte John Fredriks rullestol fra flyplassen til hotellet på Kypros.