- 3000 nordkoreanere jobber som slaver i Qatar

- Pengene går ikke til oss.

ARBEID: Her bygges en av arenaene som skal brukes under fotball-VM i Qatar. Foto: AFP / Qatar's Supreme Committee for Delivery & Legacy / NTB scanpix
ARBEID: Her bygges en av arenaene som skal brukes under fotball-VM i Qatar. Foto: AFP / Qatar's Supreme Committee for Delivery & Legacy / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den britiske avisa The Guardian avslører i dag at så mange som 3000 nordkoreanere jobber med prosjekter relatert til VM-forberedelsene før 2022 i Qatar.

- Pengene går ikke til oss Avisa skriver at de bor i egne leire under slaveliknende forhold, og at de i beste fall sitter igjen med 10 prosent av lønna selv. Enkelte sitter igjen uten noen ting. Anslagsvis 70 prosent går rett til nordkoreanske myndigheter, skriver avisa, som har hatt en rekke avsløringer om Qatar-VM.

- Vi er her for å tjene utenlandsk valuta for landet vårt, sier en av arbeiderne til avisa.

De skal jobbe på fire ulike prosjekter som alle knyttes til VM, blant annet et nytt t-baneanlegget, men ingen av dem skal være involvert i å bygge noen av de nye arenaene.

- Vi får vanligvis ikke betalt. Pengene går ikke til oss, sier en av arbeiderne.

- Ikke fått noen klager En talsperson for myndighetene i Qatar sier de ikke er kjent med at noen av arbeiderne skal leve under slaveliknende forhold, og at de tar lønns- og arbeidsforhold alvorlig.

- Det er 2800 nordkoreanske gjestearbeidere registrert i Qatar. Vi har ikke fått noen klager om lønn eller hvordan de behandles. Vi er opptatt av å forbedre forholdene for alle som jobber i landet, og jobber sammen med organisasjoner, selskaper og andre lands myndigheter, sier vedkommende til avisa.

En arbeider fra et annet land sier nordkoreanerne låner penger av dem for å kjøpe småting som sigaretter.

- Dette er en moderne form for slaveri, sier Aidan McQuade, leder i Anti-Slavery International, til The Guardian.

Det skal være så mange som 65 000 nordkoreanere som jobber i utlandet. Vice har tidligere omtalt nordkoreanske arbeidsleire i Russland.

44 omkommet The Guardian har også tidligere kommet med avsløringer om hvordan emiratet angivelig har utnyttet utenlandsk arbeidskraft i VM-forberedelsene. Avisa har fått tilgang til dokumenter som viser at minst 44 mennesker har omkommet som en direkte følge av at de har jobbet for Qatar-VM.

Arrangøren skal ha fratatt arbeiderne pass og identitetspapirer, hindret dem drikke i temperaturer på over 50 grader og unnlatt å utbetale lønninger.

Ifølge The Guardian har Qatar den høyeste andelen utenlandsk arbeidskraft av alle land i verden. Mer enn 90 prosent av arbeidskraften er innvandrere, og det er ventet at opp mot 1,5 millioner til vil bli hentet inn for å bygge stadioner, veier, havner og hoteller.