3000 tamiler i bråkete men lovlig Oslo-demo

Busser med svenske og danske tamiler kom for å støtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rundt 3000 tamiler fra flere norske byer demonstrerte i dag sammen med tilreisende meningsfeller fra Danmark og Sverige mot det de oppfatter som et pågående folkemord på Sri Lanka.

Med de røde flaggene til tamiltigrene vaiende side om side med norske, svenske og danske flagg, samlet tamilene seg i Frognerparken klokka 10.

- Hva vil vi ha? Vi vil ha våpenhvile. Norge, hjelp oss!, ropte de  svenske tamilene.

Derfra gikk det massive demonstrasjonstoget gjennom deler av Oslos beste vestkant og måpende lunsjgjester på utekafeene, til Utenriksdepartementet, der en delegasjon fikk lov til å overlevere en skriftlig appell til norske myndigheter.

Utenfor Stortinget gikk Arbeiderpartiets Marit Nybakk ut for å møte representanter for tamilene, og lovte å viderebringe appellen til Utenrikskomiteen, der hun selv er andre nestleder.

Demonstrantene krever blant annet at Norge skal utøve press på den srilankesiske regjeringen for å inngå en umiddelbar og permanent våpenhvile.

- Ingen har gjort så mye som den norske regjeringen på Sri Lanka for å bedre situasjonen. Samtidig kan ingen nå være likegyldige til det som skjer der, sa Nybakk til aktivistene.

Demonstrasjonen fortsatte  med appeller på Youngstorget, der arrangørene hadde fått tillatelse til å holde på til klokka 16.

REISTE LANGVEISFRA: Nærmere 3000 deltok i demonstrasjonen som varte i over fire timer.  Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
REISTE LANGVEISFRA: Nærmere 3000 deltok i demonstrasjonen som varte i over fire timer. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Vakter og politi
Demonstrasjonen i dag var mye bedre organisert enn den som eskalerte for halvannen uke siden, da en liten gruppe tamiler raserte inngangspartiet til Sri Lankas ambassade.

Norsk Tamilsk Forum hadde  i dag et hundretalls egne vakter som holdt demonstrasjonen på riktig spor, og samarbeidet med politiet gjennom hele dagen.

Det eneste dramatiske innslaget i markeringen, var da demonstranter på Youngstorget satte fyre på en medbrakt dukke som forestilte presidenten på Sri Lanka sammen med landets flagg.

Voldelige sammenstøt
6. april gikk rasende demonstranter løs på Sri Lankas ambassade i Oslo. En rekke aktivister samlet seg til en spontan demonstrasjon i sentrum av hovedstaden. De sperret trafikken og spredte frykt med rasente tilrop. Da politiet ba dem om å flytte seg, endte det i voldelige sammenstøt i gatene.

Norsk Tamilsk Forum understreker at de nå har hatt tett kontakt med politiet og forsikrer om at demonstrasjonen framover vil foregå i ordnede  former.