Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

3000 uten vei etter steinras

Riksvei 55 i Luster sperret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 3.000 mennesker er innestengt av et stort steinras på riksvei 55 i Luster i Sogn og Fjordane.

Raset har delt Luster kommune i to kommunikasjonsmessig, og det kan i verste fall ta flere dager før veien er åpnet. En stor steinblokk og løsmasser i fjellet må fjernes før ryddingen av veien kan starte.

Distriktsveisjef i Statens vegvesen, Paal Fosdal, sier til NTB at raset sperrer det ene innløpet til Røneidtunnelen mellom Sogndal og Gaupne, mot Marifjøra.

- Det er et stort ras, med enkeltblokker opp mot 50 kubikkmeter. Her må det tungt utstyr til for å rydde veien, sier Fosdal.

Mer igjen

En geolog har besiktiget området, og det er fastslått at raset har løsnet bare om lag 30 meter over veibanen. Det er en stor blokk igjen som må fjernes, før ryddingen av veien kan begynne.

- I tillegg må fjellet gjøres rent for løsmasser. Om dette skal skje ved spyling fra helikopter eller på annen måte, vet vi foreløpig ikke, sier veisjef Fosdal til NTB.

Dermed er Statens vegvesen ikke sikre på om ryddingen av selve veien kan komme i gang i løpet av torsdag. Uansett vil veien ikke bli åpnet torsdag. - I verste fall kan det ta flere dager å få ryddet området, sier Fosdal.

VEIEN SPERRET:  Denne steinblokka er tung å flytte på. Foto: SCANPIX
VEIEN SPERRET: Denne steinblokka er tung å flytte på. Foto: SCANPIX Vis mer

Det store steinraset gikk ved totida natt til torsdag. Det er ikke kommet meldinger som tyder på at noen er tatt av raset.

Båtrute

Det er i praksis ikke omkjøringsveier på stedet, men det finnes muligheter ved å kjøre en lang og svingete vei via Skjolden til Urnes. Veien over Sognefjellet og Årdal-Turtagrø er vinterstengt.

Det arbeides med å sette opp en båtrute mellom Gaupne og Marifjøra, med bussforbindelse videre, sier Fosdal. I tillegg går det en ferje mellom Solvorn og Urnes, men denne har liten kapasitet og få avganger. Det har allerede kommet kritikk for at ferja ikke straks begynte å gå i skytteltrafikk over fjorden.

Beredskap

Brannsjef Agnar Kveane i Luster har et utøvende ansvar for beredskapen i Luster. Han sier til NTB at den største praktiske konsekvensen for folk i Luster er mangelen på fremkommelighet som dette raset har skapt. Kveane sier at det ved et nødstilfelle med skade er mulig å bære en båre forbi rasstedet, som er like ved kommunesentret Gaupne. - Ellers vil vi kunne bruke helikopter, og det arbeides med å få etablert en båtrute, sier han.

Kveane kan fortelle at det var en god del pendlere som ikke kom seg på jobb torsdag. Det er mange som pendler fra Gaupne mot Sogndal, og omvendt. Dette gjelder noen få skoleelever også.

- Men vi har nok av mat i Gaupne. Det som kan bli mangelvare er ferskvarer, dersom det tar noen dager før veien åpnes, mener Kveane. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media