30 000 for SFO-plass

SV-styrte Nesodden kommune vil øke prisen på skolefritidsordningen (SFO) med 7000 kroner, til 30 000 per år. Uten søskenmoderasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Småbarnsforeldre med to barn i SFO risikerer dermed å måtte punge ut med 60 000 kroner i skoleåret 2006-2007 dersom de benytter kommunens fulltidstilbud.

Krever innsyn

-  Jeg stiller spørsmål om denne økningen er basert på kostnad og ikke inntekt. Det har de ikke anledning til. Jeg tviler på at det kan koste 7000 kroner mer å drive SFO neste år enn det gjør i år, sier Marit Solheim, som har to barn i SFO. Hun har derfor sendt krav om innsyn til kommunen.

-  Dessuten har vi bare fått en ukes varsel til å gi et bindende svar. En så drastisk prisøkning gjør jo at man vil se etter alternativer, men det har vi ikke sjanse til med så kort frist, sier hun.

Bryter med Soria Moria

Ordfører Christian Hintze Holm (SV) medgir overfor Dagbladet at 30 000 kroner per år for en fulltids SFO-plass kan virke i meste laget. Han ser ikke bort fra at saken må til fornyet behandling i kommunenes skole- og oppvekstutvalg.

Skolefritidsordningen har vært en av SVs fanesaker de siste åra. Sterkt tilskyndet av SV, forpliktet regjeringspartiene seg i Soria Moria-erklæringen til å «iverksette tiltak for å styrke kvaliteten og redusere prisen på skolefritidsordningen.» Men prisreduksjonen lar vente på seg.

-  Synes du at prisøkningen på Nesodden er i samsvar med SVs og regjeringens politikk?-  Skole- og oppvekstutvalgets motiv har vært å lage en ny, og mer rettferdig betalingsordning der de som bruker SFO mest, også må betale mest, sier Hintze Holm.

 SKUFFET: Naboene Marit Soleim og        Mats Ulshagen (bak) er skuffet over at SV-styrte Nesodden har økt SFO-prisen med nesten 30 prosent. - Det er enda godt at skolen er gratis, sier Kristin (7) (t.v.). Jonas (5), Tuva (10) og Hedda (8) er enige. Foto: Truls Brekke Foto: Truls Brekke
SKUFFET: Naboene Marit Soleim og Mats Ulshagen (bak) er skuffet over at SV-styrte Nesodden har økt SFO-prisen med nesten 30 prosent. - Det er enda godt at skolen er gratis, sier Kristin (7) (t.v.). Jonas (5), Tuva (10) og Hedda (8) er enige. Foto: Truls Brekke Foto: Truls Brekke Vis mer

Basert på selvkost

Skolefritidsordningen er basert på selvkost. Det betyr at foreldre må betale de reelle kostnadene ved driften. Øker antallet ansatte, går prisene opp. Men på Nesodden har man holdt høye priser til tross for at bemanningen har ligget på et minimumsnivå.

-  Synes du dette er tilfredsstillende?

-  Nei, men jeg gjentar at jeg regner med at saken vil bli behandlet på nytt, sier Hintze Holm til Dagbladet.

-  Det er veldig dårlig at de svikter på barne- og ungdomspolitikk. De kjørte jo hardt på det i valgkampen. Nå er jeg veldig skuffet, sier Mats Ulshagen. Han har fire barn, og priser seg lykkelig over at bare et av dem trenger SFO til høsten. Neste år blir det verre.

-  Jeg synes det er betenkelig at SV kjører en såpass høyrevridd politikk når de får makt, sier han.

-  Uanstendig

SVs mann i Stortingets kirke-, utdanning- og forskningskomité, Rolf Reikvam, oppfordrer SV-ordføreren på Nesodden om å redusere prisene på SFO-tjenestene i kommunen.

-  30 000 kroner per barn, uten søskenmoderasjon, er naturligvis en altfor høy pris. Det er uanstendig å kreve så høy foreldrebetaling, sier Reikvam.