Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

30 000 kan miste jobben i verft- og oljeindustrien

Krisen i verfts- og oljeindustri tegner til å bli mer alvorlig enn tidligere antatt. Mellom 15 000 og 30 000 av vel 110 000 arbeidere i skipsbygging og offshore-virksomhet kan bli permittert eller oppsagt i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tall NTB har hentet inn tyder på at ringvirkningene kan meget alvorlige, spesielt for Kyst-Norge.

Verft

For norsk skipsbygging er situasjonen alvorlig, men midlertidig. Formannen i TBL Skip (Teknologibedriftenes Landsforening), Brynjulf Mugaas, sier at årsaken til krisen er den lave oljeprisen, generelt lav aktivitet i Europa og delvis også krisen i Asia.

Ut fra analyser som er gjort, vil oljeprisen begynne å stige rundt årsskiftet 2000/2001. Da vil mye rette seg også for skipsbyggingsindustrien.

Norske verft har 10 000 ansatte, men til verftsindustrien er det knyttet en leverandørindustri som teller om lag 20 000 ansatte. Hver fjerde verft i Norge går tom for ordrer før sommeren. Innen utgangen av året vil godt over halvparten av verftene ha tomme ordrebøker.

Utsiktene til nye kontrakter er dårlige, bortsett fra Forsvarets store fregattkontrakt, som kan havne i Norge. Men selv om det skulle komme nye arbeidsoppdrag med det første, vil det være umulig å unngå en periode med kutt i antall ansatte.

Mugaas sier at det er realistisk å regne med at halvparten av alle som er knyttet opp mot norsk verftsindustri mister dette arbeidet før året er omme.

Offshore

Norsk offshore-industri er åpenbart ikke bare i en bølgedal, men på vei inn i en mer varig nedtur.

Bransjesjef i TBL Offshore, Ragnar Hurum, sier at det er 30 000 direkte ansatte i norske offshore-bedrifter i dag. Med leverandørselskaper og andre som indirekte er knyttet til næringen er tallet 60 000.

De første oppsigelsene og permitteringsvarslene er allerede kommet, og Hurum sier at det går i retning av en betraktelig nedgang i virksomheten i andre halvår. Da vil det bare være 60 prosent belegg for bedriftene.

- Egentlig er ikke dette så unormalt noen måneder i forkant. Det unormale er situasjonen som har oppstått med den lave oljeprisen og utsettelse av prosjekter. Det er rett og slett for lite arbeid i sikte til at virksomheten kan opprettholdes på dagens nivå, sier Hurum.

Hurum tør ikke antyde hvor mange som må permitteres eller sies opp fram mot årsskiftet, men sier at det blir «noen tusen mennesker».

Kutt

Også blant de 22 000 som arbeider direkte med utvinning og drift av olje og gass, er utsiktene lite hyggelige.

Oljeselskapene har allerede varslet kutt på flere tusen ansatte. Informasjonsdirektør i Oljeindustriens Landsforening (OLF), Miken Ims, sier til NTB at det foreløpig ikke finnes noen oversikt over hvor mange stillinger som skal kuttes.

- Men når prisen på en vare halveres på kort tid, sier det seg selv at det får konsekvenser, sier hun.

Det som nå skjer er at prosjekter blir utsatt i stor skala. Noen av oljeselskapene som opererer på norsk sokkel har allerede varslet store nedskjæringer.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media