30 000 russiske soldater klare til aksjon

Russiske fly gjennomfører nye angrep mot tsjetsjenske mål. 30 000 russiske soldater står klare til å marsjere inn i republikkene Dagestan og Tsjetsjenia, ifølge Russlands militære pressetjeneste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldatene som har med seg pansrede kjøretøy og artilleri, vil få støtte av russiske militærfly som søndag fortsatte å bombardere landsbyer i Tsjetsjenia, ifølge den militære russiske pressetjenesten søndag.

Soldatene er i ferd med å stenge hele grenseområdet mellom Tsjetsjenia og Russland, ifølge TV-stasjonen NTV. De har tatt oppstilling i Ingusjetia, Nord-Ossetia og Stavropol i Sør-Russland.

Putin

Russlands statsminister Vladimir Putin diskuterte fredag stengningen av grensen med Tsjetsjenia i et lukket møte i nasjonalforsamlingen.

Soldatene skal være i ferd med å forberede en storstilt operasjon mot muslimske opprørere i Tsjetsjenia som har invadert Dagestan to ganger de siste månedene.

Motoriserte russiske styrker krysset inn i Tsjetsjenia lørdag. Styrkene tok seg 1,5 kilometer inn i republikken og krysset grensen til Tsjetsjenia fra republikken Ingusjetia, vest for Tsjetsjenia.

Tsjetsjenerne reagerer med harme på den russiske offensiven.

Blokade

- Dette er rett og slett en blokade, sa talsmann for myndighetene i Tsjetsjenia, Selim Abdumuslimov.

- Vi har gitt våre grensevakter ordre om å forsterke kontrollen og ikke la seg provosere, la han til.

Om lag 2 000 tsjetsjenske soldater er blitt utplassert langs grensen i Stavropol. De var i ferd med å grave skyttergraver, sa en regional sikkerhetstjenestemann.

To russiske bataljoner ankom lørdag Ingusjetia, og de ble søndag forsterket av ytterligere en bataljon.

10 000 mennesker på fluk

Ifølge det tsjetsjenske innenriksdepartementet skal uroen i området ha jaget 10.000 mennesker på flukt. Over 200 sivile skal ha mistet livet i de russiske bombeangrepene.

Russland har avvist påstanden om at sivile skal være drept.

Ifølge russerne søndag skal 140 opprørere ha mistet livet i kamper de siste 24 timer.

Dagestan er to ganger den siste måneden blitt invadert av opprørere med base i naborepublikken Tsjetsjenia.

(NTB-AFP)