30.000 trafikkskader innrapporteres ikke

De offisielle tallene viser at 12.000 personer årlig skades i trafikken her i landet. Men tall fra norske sykehus viser at nærmere 45.000 personer blir skadd årlig, opplyser professor Inggard Lereim til Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Statistisk sentralbyrå (SSB) som opererer med det offisielle antall skadde og drepte på norske veier. I 2000 var dette henholdsvis 11.662 og 341.

- Men denne statistikken viser bare en skygge av sannheten, konstaterer professor dr.med. Inggard Lereim, sjef for skade og katastrofemedisin ved Regionsykehuset i Trondheim (RiT).

- Mørketallet er enormt, og det dreier seg ikke bare om småskader. Det er betydelig mørketall også når det gjelder alvorlige skader, understreker Lereim, som er formann i Norsk trafikkmedisinsk forening.

Skadede syklister i trafikken utgjør en tredjedel av tilfellene bak mørketallet, bilister og påkjørte fotgjengere resten.

Forklaringen på de høye mørketallene kan blant annet være at det tar for lang tid før skademeldinger rapporteres fra politiet til SSB og at mange småskader ikke meldes til politiet.

Ifølge Lereim er det også mørketall når det gjelder antallet omkomne, ikke på grunn av manglende innrapportering, men fordi døden enkelte ganger inntreffer lenge etter selve ulykken.

(NTB)