3002 soldater hjem i kister

Amerikanere starter 2007 i sorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «Jordan W. Hess (26) var den mest utypiske av alle soldater. Han skrev poesi og lærte seg glassblåserkunsten, fordi det føltes interessant. Han bygget en datamaskin ved hjelp av et eneste magasin som guide. Nylig ble han forelsket i en kvinne fra Brasil og gjenopptok digitalfotografering», skriver The New York Times, under tittelen «3000 døde i Irak, utallige tårer hjemme».

Fryktet egen død

Nok en amerikansk soldat, Jordan W. Hess, har altså mistet livet. I et land han neppe ville satt sine ben i, hadde det ikke vært for George W. Bush og hans krig i Irak. Soldat Hess var det sjuende av totalt åtte barn. Julen 2005 var det klart at han skulle sendes til Irak. Nettopp denne jula fortalte han familien at han ikke forventet å komme tilbake fra Irak, i live.

Nesten et år seinere døde Hess av skadene han pådro seg da en bombe eksploderte da Hess og noen soldatkolleger var ute på patrulje i Irak. 4. desember gikk han inn i den dystre dødsstatistikken amerikanerne opplever i Irak.

Verre og verre

Mens verdens øyne i nyttårshelga var rettet mot henrettelsen av Iraks Saddam Hussein, brukte mange amerikanere tiden på å minne sine døde soldater. Nyttårsaften 2006 tippet tallet falne amerikanske soldater i Irak over 3000.

Det markeres nå i den anerkjente avisa The New York Times, med et interaktivt bilde som viser «ansikt av de døde», der de minner de 3000 soldatene som har dødd i Irak siden krigsstart.

I går måtte ytterligere to amerikanske soldater bøte med livet, da de ble drept i en eksplosjon i den irakiske provinsen Diyala, melder den amerikanske hæren. Ytterligere to soldater ble skadd i hendelsen. Dermed er 110 amerikanske soldater drept i løpet av desember måned. Dette er det høyeste månedlige antall drepte på over to år, melder nyhetsbyrået Ap.

ØKER RASKT: Antall kister med døde amerikanske soldater i Irak blir stadig flere. I Santa Monica i går møtte mange rekke frivillige opp og plantet minnesmerker for de 3000 soldatene som hittil har måttet bøte med livet på grunn av George W. Bush\' krig i Irak. Foto: Max Morse/Reuters/Scanpix
ØKER RASKT: Antall kister med døde amerikanske soldater i Irak blir stadig flere. I Santa Monica i går møtte mange rekke frivillige opp og plantet minnesmerker for de 3000 soldatene som hittil har måttet bøte med livet på grunn av George W. Bush\' krig i Irak. Foto: Max Morse/Reuters/Scanpix Vis mer

President Bush sjøl markerte ikke at antall døde soldater nå er gått over 3000, men en talsmann for Det hvite hus, Scott Stanzel, sier at presidenten «sørger for hver eneste som går tapt».

- Tragisk

Stadig flere amerikanske politikere gjør nå alt for å få fortgang i tilbaketrekkingsprosessen av de amerikanske soldatene fra det borgerkrigsherjede landet. Hvis konflikten fortsetter inn i mars måned, noe som er mest nærliggende, vil Irak-krigen bli den tredje lengste i USAs historie. Bare rangert etter Vietnam-krigen og den amerikanske revolusjonen.

- Det er ekstremt frustrerende, tragisk og skuffende at vi ikke klarer å redusere dødsraten, sier Mochael o\'Hanlon, en militæranalytiker ved The Brookings Institution til The New York Times.

Flere døde irakere

Det er ikke bare amerikanerne som sørger over sine døde. Siden krigen startet, våren 2003, har minst 52404 sivile irakere mistet livet, viser tall fra Iraq Body Count. Det anerkjente forskningstidsskriftet The Lancet kom i 2006 ut med en undersøkelse som antydet at 650.000 irakere har mistet livet på grunn av krigen.

Les også historien om irakeren Fadil Kadoum, som er lettet hver eneste dag han og familien klarer å overleve i borgerkrigsherjede Bagdad.

3002 soldater hjem i kister
SØRGEMARKERINGER:</B> Stadig flere amerikanere opplever at noen av deres nærmeste dør i Irak. Her er soldaten Sherwood Baker (bildet) som hedres av sin far Cleste Zappala i Philadelphia. Baker ble drept i en eksplosjon i Bagdad.
<B>FARLIG OPPDRAG:</B> Å være amerikansk soldat på oppdrag i Irak er livsfarlig. Nå er også antall døde rundet 3000.