Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

31 145 asylsøkere kom til Norge i fjor

- Dette er med klar margin en rekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 31 145 asylsøkere kom til Norge i fjor, opplyste Utlendingsdirektoratet (UDI) da de i dag la fram en fersk oversikt over asyltallene for 2015.

Over halvparten av asylsøkerne kom i løpet av to måneder, oktober og november.

- Dette er med klar margin en rekord, sier Frode Forfang på en pressekonferanse.

Den tidligere rekorden er på i underkant av 18 000 på ett år.

Flere mindreårige Forfang påpeker også at en av de store utfordringene i forbindelse med det økte antallet asylsøkere i fjor, var en kraftig økning av enslige, mindreårige asylsøkere.

En sjettedel av asylsøkerne kom uten foreldre og oppga å være under 18 år.

- Opp mot 60 000 Forfang sier også at det er en betydelig usikkerhet knyttet til hvor mange asylsøkere som vil komme i år, men at regjeringens tiltak og tiltak i andre europeiske land, som grensekontrollene i Sverige og Danmark, gjør at det trolig vil komme færre enn tidligere anslått.

- Når vi skal planlegge for 2016, vil vil planlegge for mellom 10 000 og 50 000 - 60 000 asylsøkere. Det er mer realistisk som et øvre intervall, sier Forfang.

Han har tidligere sagt at det kunne komme så mange som 100 000 asylsøkere til Norge i år.

Avvikler plasser UDI har nå en overkapasitet hva gjelder mottak, og vil nå avvikle en rekke akuttplasser.

- Vårt håp er at vi skal klare å avvikle de fleste av disse plassene i løpet av noen måneder, sier Forfang.

- I tillegg må vi gå inn i sommerhalvåret med en viss overkapasitet og beredskap til å trappe opp. Vi vet at sommeren er den tida det store antallet kommer, sier han.

Han mener uansett at UDI skal klare å være bedre forberedt enn i år hvis det kommer et nytt stort innrykk av asylsøkere til sommeren og høsten.

Mange på vent Det er cirka 24 000 asylsøknader som venter på behandling.

- Vår kapasitet er foreløpig ikke i nærheten av hva som skal til for å håndtere dette. Vi vil i løpet av noen måneder få inn 200 nye saksbehandlere, men de vil komme puljevis utover våren. Men selv når alle disse er på plass er det fortsatt stor manko på kapasitet til å få unna asylsøknader, sier han.

Flest fra Syria Til sammenlikning søkte 11 480 personer om asyl i Norge i 2014.

STADIG FÆRRE:
Foad Amini (t.v.) fra Iran kom til Norge i begynnelsen av desember. Her er han på ankomstsenteret for asylsøkere sammen med en gjeng fra Iran og Irak.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
STADIG FÆRRE: Foad Amini (t.v.) fra Iran kom til Norge i begynnelsen av desember. Her er han på ankomstsenteret for asylsøkere sammen med en gjeng fra Iran og Irak. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

Den største enkeltgruppa som søkte om asyl var syrere. Rundt en tredjedel av de som kom, var fra Syria. Deretter følger afghanere, irakere og eritreere. Disse fire landene utgjorde tre fjerdedeler av alle asylsøkerne som kom til Norge i fjor. De fleste asylsøkerne kommer til Norge enten via Sverige, over Svinesund, eller Russland, over Storskog.

Over en million til Tyskland Sverige, som inntil nylig har hatt en mer liberal asylpolitikk enn Norge, mottok totalt 162 877 asylsøkere i 2015. Til Tyskland kom det 1,1 millioner asylsøkere i løpet av fjoråret, opplyser den tyske regjeringen.

Dette er fem ganger så mange asylsøknader som i 2014, og ny rekord.

Nesten 40 prosent av asylsøkerne kom fra Syria, noe som i rene tall betyr at 428 468 syrere søkte asyl i landet. Afghanere utgjorde den nest største gruppen med 154 046 søknader.

Regjeringen i Berlin har sammen med EU-kommisjonen og land som Sverige og Østerrike tatt til orde for å omfordele flyktningene mellom EU-landene, men land som Ungarn og Polen har vært sterkt imot dette.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media