Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

31-åring stjal ID-en til moren og bestemoren - spilte vekk millioner av kroner

På det verste kunne 31-åringen spille vekk mellom 400 000 og 500 000 kroner på én time. 

TILSTO: 31-åringen erkjente straffskyld for samtlige punkter i politiets siktelse, som besto av hele 72 straffbare forhold. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TILSTO: 31-åringen erkjente straffskyld for samtlige punkter i politiets siktelse, som besto av hele 72 straffbare forhold. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 31 år gammel mann fra Harstad i Troms, er i Trondenes tingrett dømt til fengsel i to år og seks måneder for en rekke tilfeller av vinningskriminalitet.

Saken gikk som tilståelsesdom i Trondenes tingrett i starten av april. I retten erkjente 31-åringen straffskyld for samtlige punkter i politiets siktelse, som besto av hele 72 straffbare forhold.

Det var avisa Nordlys som omtalte saken først.

Mannen var blant annet siktet for 38 tilfeller av grovt bedrageri, en rekke forsøk på og fullbyrdede forsikringsbedragerier, og 11 ID-tyverier med påfølgende misbruk av personopplysninger i vinnings hensikt.

31-åringens mor, bestemor, tidligere samboer, 17 banker og finansinstitusjoner og cirka 20 bedrifter var blant de fornærmede i saken. I tillegg til fengselsstraffen, er mannen dømt til å betale erstatning til de fornærmede på til sammen 2, 5 millioner kroner, ifølge dommen.

Spilleproblemer

I retten forklarte 31-åringen at han slitt med spilleproblemer, og at han derfor trengte penger. Han karakteriserte spilleproblemene sine som «et helvete», der alt annet i livet hans har vært ikke-eksisterende. På det verste kunne han spille vekk mellom 400.000 og 500.000 kroner på én time, og fra januar 2015 til juli 2015 brukte han over én million kroner på automatspill bare hos Norsk Tipping, skriver Nordlys.

Mannen er blant annet dømt for å stjele innloggingsinformasjonen og kodebrikkene til morens og bestemorens nettbank, og for å bruke deres navn for å søke om en rekke lån og kredittkort i ulike banker. Til sammen dreier beløpene seg om to millioner kroner, skriver Nordlys.

Stjal post

31-åringen fikk også tak i personopplysningene til en mann i Harstad-området ved å stjele posten hans, og brukte disse opplysningene til forsikringssvindel og forsøk på forsikringssvindel. Videre er han dømt for å ha opprettet flere kundekontoer hos ulike Rema 1000-butikker i diverse firmanavn, hovedsakelig i Harstad-området. Totalt belastet han disse kontoene for over 150.000 kroner.

I dommen fremkommer det også at mannen er tidligere domfelt for lignende forhold.

I straffeutmålingen ble det lagt vekt på en rekke skjerpende omstendigheter, som blant annet omfanget av forbrytelsene, at de pågikk over en lang periode, og at mannen begikk grove tillitsbrudd overfor personer som sto ham nær. På motsatt side ble det lagt vekt på at mannen har avgitt en uforbeholden tilståelse og at hans erkjennelse av skyld har forenklet politiets etterforskning av saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media