31-åringen er død

Kvinnen døde lørdag kveld av metanolforgiftning. Politiet frykter at opptil 5000 dødssprit er i omløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 31-år gamle kvinnen som natt til lørdag ble innlagt på Akershus universitetssykehus med alvorlig metanolforgiftning, døde lørdag kveld.

Hun hadde drukket matanolinnholdig sprit på en hyttefest i Osen i Hedmark. Ytterligere to personer får behandling på sykehuset, og politiet arbeider nå med å nå fram til fire andre personer som har vært på fest i den samme hytta i løpet av de åtte siste dagene.

En 67-åring fra Høybråten i Oslo er pågrepet for å ha solgt en 10-liters kanne sprit til hyttefolket på Osen.

Han har i avhør i dag innrømmet å ha kjøpt en mengde sprit fra den 75-år gamle millionæren fra Oslo som sitter pågrepet sammen med spritkongen Erik Fallo (57) i forbindelse med metanol-saken. 75-åringen skal ha solgt spriten til 67-åringen så sent som mai i år, noe som skaper stor bekymring hos politiet. De frykter at mellom 3000 og 5000 liter dødelig metanolsprit fortsatt er i omløp. Det betyr at en mengde metanol-sprit på ny kan ha kommet ut til sommerferierende nordmenn.

Millionæren er - sammen med spritkongen Erik Fallo - siktet etter den såkalte giftdrapparagrafen, som har en strafferamme på 21 år. Han erkjenner ikke straffskyld for verken legemsbeskadigelsen eller siktelsen for giftdrap.

Politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo legger ikke skjul på bitterheten som nå hersker i politiet. Tross alle advarslene det siste året, stiger dødstallene på ny. To mennesker har omkommet av sprit den siste måneden - dødssprit de mener 75-åringen, som har sittet fengslet siden 24. juli, har solgt i full visshet om at den inneholdt metanol. Spriten skal han selv ha fått av Fallo.

Metanol-saken

I september 2002 ble det kjent at det fantes store partier med sprit med metanol. På kort tid ble flere innlagt på sykehus. Til sammen har ca. 250 personer vært siktet for enten å ha smuglet eller omsatt metanolholdig sprit. Minst 15 personer er døde som følge av metanolforgiftning.

- Jeg føler meg helt maktesløs. Først og fremst fordi hvis han og Fallo hadde lagt kortene på bordet med en gang, ville to menneskeliv vært spart, og all den lidelsen de har påført pårørende. 75-åringen kunne ha stoppet dette for tre uker siden da han ble pågrepet på ny, og spart denne jentas liv. Dødsfallet i dag er veldig klart dokumentert, sier Abrahamsen til Dagbladet.no og betegner det som et giftdrap.

Søndag vil politiet vurdere hva slags siktelse 67-åringen, som solgte spriten videre til familien på hytta, skal få.

67-åringen har sittet i avhør i hele dag, og tilsynelatende lagt alle kort på bordet. Han hevder å ha kjøpt tilsammen 60 liter sprit av 75-åringen. Familien den nå døde kvinnen tilhørte kjøpte 20 liter, mens to andre familier tilsammen har kjøpt 30 liter livsfarlig sprit. I hele kveld har politiet forsøkt å komme i kontakt med de to sistnevnte familiene. Abrahamsen hadde i kveld ikke oversikt over om de hadde nådd fram til dem.

- Hvis han snakker sant, så har han gjort rede for all spriten han har hatt, sier Abrahamsen til Dagbladet.no.

- Vi vet at det fortsatt er flere tusen liter metanol-sprit på avveie - og frykter nå en oppblomstring i saken siden spriten er videresolgt nylig, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

- Det er ubegripelig for oss at det fortsatt er noen i dette landet som ikke fatter dette ennå. Er det ingen som følger med på nyhetene? De tar utrolige sjanser med sine liv, og det burde ikke være et menneske i Norge som ikke har fått med seg metanol-saken, sier Abrahamsen oppgitt.

- At denne spriten fortsatt selges, viser hvilket pengebegjær som hersker blant de som selger, og at de tar utrolige sjanser. Vi må begynne å lure på hva motivene er. Men i allefall gir dette oss en sterkere sak mot de siktede i saken. 75-åringen fra Gabelsgate kan ikke lenger si at han ikke visste, i og med at denne spriten ble solgt like før sommeren, sier Abrahamsen til Dagbladet.no.

Politiet ber folk som kan ha kjøpt sprit av 67-åringen, eller andre tips i saken, ringe 22 66 90 50.

INNLAGT: En 31-årig kvinne døde lørdag kveld på Akershus universitetssykehus av metanolforgiftning. Politiet slår full metanol-alarm, og tror flere tusen liter dødssprit er i omløp i sommer-Norge.
MAKTESLØS: Politiinspektør Finn Abrahamsen mener spritkongen Erik Fallo og den 75-år gamle millionæren fra Gabelsgate kunne ha spart livet til 31-åringen hvis de hadde lagt kortene på bordet. 67-åringen som solgte spriten videre til kvinnens familie for sin siktelse i morgen. Blir han siktet for giftmord, risikerer han 21 år i fengsel.