Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

31-åringen fant konas elsker naken på soverommet. Nå er han dømt for å ha banket ham med et bordbein

Dømt under «formildende omstendigheter» i Jæren tingrett.

DØMT: 31-åringen fra Sandnes er dømt til 90 dagers fengselsstraff etter at han slo konas elsker tre ganger i hodet med et bordbein. Foto: Kent Skibstad / Scanpix
DØMT: 31-åringen fra Sandnes er dømt til 90 dagers fengselsstraff etter at han slo konas elsker tre ganger i hodet med et bordbein. Foto: Kent Skibstad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 31 år gammel mann fra Sandnes er dømt til 90 dager i fengsel etter at han gikk til angrep på konas elsker med et bordbein. Det skriver Rogalands Avis.

Mannen ble dømt «under formildende omstendigheter» fordi det dreier seg om «berettighet harme».

Fant elskeren

Mannen kom i oktober i fjor hjem fra en tur på byen, og fant en fremmed bil i oppkjørselen til huset han delte med sin kone. Inne i huset fant han også konas elsker naken på soverommet.

I utgangspunktet forholdt 31-åringen seg rolig, og ba den fornærmede mannen om å gå. Den fornærmede kledde på seg, men etter å ha forlatt huset måtte han inn igjen da han hadde glemt telefonen sin.

Etter å ha forlatt huset en andre gang, ble han engstelig for at kvinnen skulle få gjennomgå for det som hadde skjedd, og ble stående utenfor huset.

Da 31-åringen så dette, svartnet det for ham. Han tok med seg et bordbein av plast, gikk ut på gårdsplassen og slo den andre mannen i hodet tre ganger. Han måtte sy 22 sting.

Berettiget harme

Ifølge Rogalands Avis kom Jæren tingrett fram til at det var formildende omstendigheter i saken, og peker på at det her dreier seg om «berettiget harme».

«Av særlig betydning i så henseende er foranledningen til voldsutøvelsen. De fleste vil mene at ens samboer/ektefelle ikke skal være utro. Når det motsatte viser seg å være tilfelle, er det naturlig at det gir grunnlag for harme som således må anses berettiget». I tillegg skriver de at fornærmede provoserte tiltalte ved å ikke forlate området.

Det ble samtidig presisert at det var 31-åringens opplevelse av harme som var berettiget, og at voldsutøvelsen var uakseptabel.

I tillegg til en fengselsstraff ble tiltalte dømt til å betale 18 735 kroner i oppreisning til fornærmede, og 16 000 kroner i saksomkostninger.

Slo og sparket kjæresten

I 2015 fikk en 18 år gammel mann strafferabatt etter at han slo og sparket sin gravide kjæreste da han hørte hun hadde vært sammen med en annen mann.

Kristiansand tingrett mente at 18-åringen handlet i berettighet harme, og sa samtidig at hans unge alder og lang behandlingstid talte til hans fordel.

Aktor ba om 45 dagers betinget fengsel, mens tingretten mente 30 timers samfunnstjeneste var mer passende.

Spørsmål i Stortinget

Den 8. mars i år stilte Hadia Tajik, Arbeiderpartiets nestleder og leder i justiskomiteen, et spørsmål til justisminister Per-Willy Amundsen knyttet til definisjonen av berettiget harme.

Hun påpekte at det «ikke finnes berettiget harme i en partnerrelasjon», og at det «finnes ikke noe raseri som gjør det greit å banke kona di».

Hun trakk også blant annet opp saken fra Kristiansand.

Amundsen svarte at han ikke finner det riktig å ta initiativ til å endre loven på bakgrunn av en enkeltsak og viste til at domstolen har stor frihet når det gjelder straffeutmåling.

- Men lovgiver har plikt til å se om loven er i pakt med den alminnelige rettsoppfatning. Å bekjempe partnervold er en prioritert oppgave for regjeringen. Men vi kan ikke på bakgrunn av en enkeltsak endre loven, sa han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media