31 gruvearbeiderne er kommet opp

De første arbeiderne er reddet opp fra gruva. De har fått legehjelp og venter nå på sine kolleger som fortsatt er fanget under jorda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I to døgn har gruvearbeiderne sittet innesperret 800 meter under overflata, med vann til midja, uten mat, drikke og med stadig mindre luft i Zapadnaya-gruva i byen Sjakhtij i Rostov-regionen sør i Russland.

Tidligere i dag ble det meldt at alle de 46 savnede er funnet og at de vil bli brakt opp trygt. Nå viser det seg likevel at flere ikke er funnet.

- Vi har opprettet kontakt med flesteparten, men 13 er forsatt savnet, opplyser nå guvernør Vladimir Chub til reportere på området, melder Reuters.

Tilstanden til disse er ukjent. Ingen vet hvor gruppa oppholder seg inne i gruvegangene. Chub opplyser at sjefen for gruva er blant de savnede, og at de har sendt et signal til den andre gruppa på 33.

19 reddet

I formiddag ble de tre første reddet ut av dødsfella. To av dem kunne snakke og gå selv, mens den tredje ble brakt ut på båre og sendt rett til sykehus for behandling.

Arbeiderne var dekket av svart kullstøv og klærne deres var gjennovåte etter å ha vært fanget i vannet som flere steder nådde dem opp til midja.

Nå er til sammen 31 blitt hentet trygt opp til overflaten. Flere av disse er alvorlig skadet. Alle er sendt til sykehus for behandling. Ifølge AP har flere fått sjokk, blitt nedkjølt og er utmattet.

Oppe på bakken følger over 200 spente familiemedlemmer og venner med på redningsaksjonen. Stemningen blant de bekymrede og redde menneskene har bedret seg etter at redningsmannskapet har brakt overlevende i god form opp til dem. De savnede tas opp til overflata i grupper på to og tre personer.

Flere av gruvearbeiderne nektet å legge seg ned på bårer vel oppe på overflata etter marerittet. En slet seg løs og løp bort til redningsmannskapet for å takke. - Takk fro at dere reddet oss, vi er ok nå, sa den overlykkelige mannen.

Spesialheis satt inn

Et redningsteam på to personer lyktes først å ta seg fram til stedet der gruvearbeiderne satt fanget. Teamet fikk både sett og snakket med gruvearbeiderne.

De forsøker nå å bringe gruvearbeiderne til overflaten ved hjelp av en spesiell heis, skriver

BBC News

.

Problemet med heisen er at det bare er plass til tre personer i den.

Lite luft

Arbeiderne ble meldt savnet etter at en underjordisk innsjø brøt gjennom betongvegger 300 meter over dem torsdag kveld i Rostov, rundt 1.000 kilometer sør for Moskva.

Situasjonen har vært spent, fordi det hele tiden har vært usikkert om lufta i gruva ville vare helt til redningsarbeiderne nådde fram.

Gruvearbeiderne har heller ikke hatt mat, og trolig lite batteri.

- Ble revet med

- Vannmassene raste inn over oss, uten forvarsel og med voldsom kraft. Flere av kameratene våre ble revet med av strømmen og kom til skade, forteller Igor Kulikov til russisk fjernsyn, ifølge NTB. Igor og 24 andre kom seg ut før åpningene ble sperret.

Underjordisk innsjø

De var 71 som arbeidet dypt under bakken i kullgruven i da vannet fra en underjordisk innsjø begynte å strømme inn.

Dette er andre ulykken som rammer gruven i år. I februar ble gruven også fylt med vann, men den gang var det heldigvis ingen inne i gruven.

Russisk kullindustri er preget av dårlig sikkerhet. Dette skal være andre ulykke som rammer gruven i år. Ifølge the Independent Coal Miners' Union ble 68 drept på jobb i fjor - og 98 i løpet av 2001.

<B>REDDET:</B> En av de første arbeiderne måtte bæres ut av gruva på båre. Han er nå sendt til sykehus for behandling.
LIVSTEGN: Redningsmannskapet jobber på spreng for å nå fram til gruvearbeiderne som de nå har hørt livstegn fra. 13 er fortsatt savnet.
SKADD:</B> Bildet fra russisk tv viser en av de skadde gruvearbeiderne som ble reddet opp i dag.
FORTVILTE PÅRØRENDE:</B> Mer enn 200 mennesker har samlet seg på utsiden av gruva. De venter i spenning på livstegn og gode nyheter fra redningsmannskapet.
DRAMATISK: Utfallet av redningsaksjonen i Zapdnaja-gruva i Novoshakhtinsk er fremdeles usikkert.