31 nordmenn reddet i natt

Klokken 03.30 i natt ble de siste 14 av en gruppe på 31 nordmenn reddet i en dramatisk aksjon på Islands største isbre, Vatnajøkull. Nordmennene ble overasket av et voldsomt uvær under en snøscootertur på isbreen, og mistet kontakten med hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Islandsk redningstjeneste og politi sendte bortimot 80 redningsmannskaper ut for å lete etter de 31 nordmennene da de første nødmeldingene kom i 23-tiden norsk tid i går kveld.

Det ble sendt ut to redningsgrupper fra to forskjellige kanter, i tillegg ble det sendt fly i luften for å bedre radiosambandet med de savnede.

På det tidspunkt hadde gruppene med nordmenn mistet kontakten med hverandre.

I kraftig snøvær, sterk vind og temperaturer helt ned i to plussgrader hadde breturistene store problemer med å orientere seg.
Den største gruppen på 17 personer hadde søkt tilflukt i en snømobil der de hadde radiosamband, men de ante ikke noe om hvor det var blitt av de andre 14.

Ingen skadd

Først etter at den omfattende leteaksjonen hadde vart i seks timer, kunne politiet i Husavik melde videre om at også den siste gruppen nordmenn var funnet i god behold.

Ifølge Solveig Smith fra det frivillige hjelpekorpset på Island skal ingen av de norske turistene ha kommet til skade.

- En stor lettelse, sier Norges ambassadør Knut Taraldseth på Island til Dagbladet i natt.
Han hadde vært i middag med Alltinget på Island i går kveld i forbindelse med den norske stortingspresidenten, Kirsti Kolle Grøndahls besøk på Island, og visste ingen ting om dramaet som pågikk før Dagbladet kontaktet ham i natt.

Snøscooter-safari på islandske isbreer har blitt en skikkelig turistattraksjon, men det er ifølge islandske kilder svært uvanlig at ekspedisjonene utsettes for så tøffe værforhold på denne tiden av året som den norske gruppen opplevde.
Selv erfarne i redningstjenesten omtaler forholdene på Vatnajøkull som tøffe under aksjonen.