31 prosent mener det er sannsynlig at de blir skadet på norske sykehus

- Virkelig noe helsevesenet bør ta tak i, mener Terje Kili i Forbrukerrådet.

MANGE REDDE: Mange frykter feil, uoppdaget eller forsinket diagnose eller sykehuspåførte infeksjoner. Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX
MANGE REDDE: Mange frykter feil, uoppdaget eller forsinket diagnose eller sykehuspåførte infeksjoner. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny undersøkelse fra Forbrukerrådet viser at 31 prosent av befolkningen mener det er sannsynlig eller veldig sannsynlig at en som pasient blir usatt for skader ved norske sykehus.

- Det er et høyt tall og virkelig noe helsevesenet bør ta tak i. Noe av denne redselen kommer nok fra ting vi leser i aviser, men hele 39 prosent oppgir også at de selv eller familie har opplevd å bli skadet under behandling, sier Terje Kili, fagsjef for offentlige tjenester i Forbrukerrådet til Dagbladet.

53 prosent frykter feil, uoppdaget eller forsinket diagnose, mens 46 prosent frykter sykehusinfeksjoner.

32 prosent frykter feil i forbindelse med medisiner, 20 er redd for feil i forbindelse med operasjoner, og 18 prosent er redd det skal være feil med medisinske apparater eller utstyr.

Flere infeksjoner - Norge scorer dårligere enn andre europeiske land på pasientsikkerhet, og det er forholdvis høye tall på sykehuspåførte infeksjoner. Noe bør skje på dette området. Bare det at leger og sykepleier er litt slepphendte med vaskingen kan ha mye å si. Jeg kjenner til tilfeller hvor antallet infeksjoner gikk ned kun fordi såpedispenseren ble flyttet nærmere vasken, sier Kili.

Kili er opptatt av at folk bør bli flinkere til å melde fra når slike ting skjer. Han påpeker at langt flere melder ifra om pasientskader i Danmark enn i Norge.

40 prosent av de som oppgir at de eller familie har blitt skadet under behandlinger, oppgir at de har meldt ifra om hendelsen. 43 prosent sier de ikke har meldt ifra.

I tillegg oppgir 38 prosent av de som har gjennomgått en kirurgisk inngrep det siste året at de ikke ble bedt om å gi skriftlig samtykke før inngrepet.

Manglende tillit - Helsetilsynet har vel mottatt et par tusen meldinger i året, og det vet vi at er betydelig mindre enn faktiske hendelser, sier Kili.

FOR HØYE TALL: Terje Kili i Forbrukerrådet mener tallene på folk som frykter å bli skadet under behandling er for høye. Foto: ANDREA GJESTVANG / Dagbladet
FOR HØYE TALL: Terje Kili i Forbrukerrådet mener tallene på folk som frykter å bli skadet under behandling er for høye. Foto: ANDREA GJESTVANG / Dagbladet Vis mer

Han understreker at systemet ble lagt om fra 1. juli, og at det er nå enheten for pasientsikkerhet som skal motta meldingene.

- Vi håper dette kan bidra til at flere melder ifra, sier Kili.

I undersøkelsen svarer også kun 10 prosent at de er veldig fornøyd med norsk helsevesen.

- Gitt ressursbruken må vi i Norge kunne ha forventninger om at det leveres et godt kvalitetsprodukt, sier Kili.

- Regjeringen har jo startet pasientsikkerhetskampanjen, og er tydelige på at dette er viktig, men det er litt for lite systematisk kvalitetsarbeid.