31 vitner i omfattende overgrepssak

Aktoratet har meldt inn 31 vitner når den omfattende overgrepssaken i Alvdal i Hedmark kommer for retten i neste uke.

ORIENTERTE: Sorenskriver i Nord-Østerdal tingrett, Tom Urdahl, under mandagens orienteringsmøte for pressen i forbindelse med overgrepssaken i Alvdal som kommer opp for retten tirsdag 11. januar. Rettsaken vil foregå i Elverum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
ORIENTERTE: Sorenskriver i Nord-Østerdal tingrett, Tom Urdahl, under mandagens orienteringsmøte for pressen i forbindelse med overgrepssaken i Alvdal som kommer opp for retten tirsdag 11. januar. Rettsaken vil foregå i Elverum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktoratet har meldt inn 31 vitner når den omfattende overgrepssaken i Alvdal i Hedmark kommer for retten i neste uke.

I tillegg har forsvarerne til sammen så langt meldt inn to vitner, opplyste sorenskriver i Nord-Østerdal tingrett, Tom Urdahl, under et orienteringsmøte om saken mandag.

Saken starter i tingretten tirsdag 11. januar.

Vitneførselen omfatter også opptak av dommeravhør med tre av barna som ifølge tiltalen er utsatt for grove overgrep gjennom flere år. Den fjerde er nå over 18 år og vil trolig forklare seg i retten. Da kan det komme på tale med lukkede dører.

Også flere av de andre vitnene har henvendt seg og ønsket å forklare seg for lukket rett, men sorenskriveren understreker at man vil tilstrebe å føre saken så åpen som mulig.

Medieinteresse Det har vært stor medieinteresse for saken, og under de første dagene i retten er det ventet mellom 15 og 20 pressefolk, både fra riksdekkende og lokale medier.

- Det blir viktig å ta hensyn til de fornærmede, sier sorenskriveren, som skal være rettens administrator. Det blir forsterket rett, og Urdahl bistås av sorenskriver Morten Gunnes, i tillegg til at det er tre meddommere.

Hensynet til de fornærmede blir også trukket fram av bistandsadvokaten til to av barna, Inger Johanne Reiestad Hansen.

- Det er viktig at pressen er varsom og ikke skaper større belastning enn det allerede er for de fornærmede, sier Reiestad Hansen til NTB.

Fem tiltalte Saken føres for Nord-Østerdal tingrett, men av plasshensyn er behandlingen flyttet til Sør-Østerdal tingretts lokaler i Elverum.

Fem personer kommer til å sitte på tiltalebenken. For to av de tiltalte, moren til to av barna og den daværende stefaren deres, har Statsadvokaten i Hedmark og Oppland varslet at det kan komme påstand om forvaringsstraffer på henholdsvis 13 og 14 år.

I tillegg er et foreldrepar, samt en mann, tiltalt.

Det er satt av 19 virkedager til saken, og sorenskriver Urdahl venter at det kan bli lange dager i retten.

Utsatt Saken er allerede utsatt flere ganger, blant annet på grunn av den omfattende etterforskningen, men sorenskriveren mener det nå ikke bør komme flere utsettelser.

- Vi har flere ofre, og to personer i varetekt, understreket han.

De to som sitter i varetekt, er de to som risikerer forvaring.

Rapport avvist Mandag ble det kjent at psykolograpporten om to av barna i saken er avvist av Den rettsmedisinske kommisjon. Hva som ligger bak avvisningen kunne verken sorenskriver Urdahl eller bistandsadvokat Reiestad Hansen redegjøre for mandag.

Rapporten, som sier at de to barna har fått store psykiske skader av overgrepene, danner grunnlaget for erstatningssøksmålet de to har anlagt mot tre av de tiltalte. Til sammen krever de rundt fire millioner kroner i erstatning.

Kravet skal etter planen behandles samtidig med straffesaken.

Avgjørelsen betyr at det må lages en ny rapport, men selv om dette neppe vil være mulig før rettssaken starter, mener sorenskriver Urdahl det ikke vil skape forsinkelser.

Flere siktet Til sammen ni personer ble siktet i overgrepssaken i Alvdal. Én av dem er avgått ved døden mens etterforskningen pågikk, og mot en annen er saken henlagt.

Overfor NTB vil aktor, statsadvokat Iris Storås, ikke utdype hva som var bakgrunnen for henleggelsen. Siktelsene mot de andre er så langt opprettholdt, men de er ikke blitt tiltalt.

(NTB)

Sorenskriver i Nord-Østerdal tingrett, Tom Urdahl, under mandagens orienteringsmøte for pressen i forbindelse med overgrepssaken i Alvdal som kommer opp for retten tirsdag 11. januar. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Inger Johanne Reiestad Hansen er bistandsadvokat for to av barna i overgrepssaken i Alvdal. Saken kommer opp for retten tirsdag 11. januar. Rettssaken vil foregå i Elverum. Frode Wisth er forsvarer for en av de tiltalte i overgrepssaken i Alvdal. Fem personer kommer til å sitte på tiltalebenken. For to av de tiltalte, moren til to av barna og den daværende stefaren deres, har Statsadvokaten i Hedmark og Oppland varslet at det kan komme påstand om forvaringsstraffer på henholdsvis 13 og 14 år.

OMFATTENDE: Den alvorlige overgrepssaken i Alvdal er snart klar for rettsapparatet.Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet'
OMFATTENDE: Den alvorlige overgrepssaken i Alvdal er snart klar for rettsapparatet.Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet' Vis mer