312 nye yezidier drept i IS-massakre i Irak

- Det lå lik overalt, sier øyenvitne.

FRAMRYKKING: IS har massakrert 312 nye yezidi-menn i den irakiske landsbyen Kojo, melder Sky News lørdag kveld. Dermed er totalt nesten 400 menn fra landsbyen drept. Arkivfoto: NTB scanpix
FRAMRYKKING: IS har massakrert 312 nye yezidi-menn i den irakiske landsbyen Kojo, melder Sky News lørdag kveld. Dermed er totalt nesten 400 menn fra landsbyen drept. Arkivfoto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): IS har massakrert 312 nye yezidi-menn i den irakiske landsbyen Kojo, melder Sky News lørdag kveld.

Dermed er totalt nesten 400 menn fra landsbyen drept. Kojo ligger ikke langt ifra Sinjar - der tusenvis av yezidier er blitt holdt fanget oppe i fjellene. Kojo er en av tre landsbyer i området som er omringet av IS. Den har om lag 1200 innbyggere som alle tilhører yezidi-minoriteten.

Kom for sent Yezidien Mohsen Tawwal er med i en motstandsgruppe som har forsøkt å stoppe IS' frammarsj i området. Han sier til nyhetsbyrået AFP at han så et stort antall lik ligge på bakken i landsbyen.

Tawwal og hans medsoldater forsøkte å stoppe massakren, men han sier de kom for sent til å hindre IS-massakren i landsbyen.

- Vi kom oss inn i en del av landsbyen, men vi var for sent ute, sier Tawwal.

- Det lå lik overalt. Vi klarte bare å få med oss to mennesker ut i live. Resten var drept.

Rystet Norsk-bosatte kurdere fortalte fredag ettermiddag til Dagbladet at IS-styrker hadde utført en massakre nord i Irak.

- Vi fikk vite at IS nå massakrerer yezidier i den nord-irakiske byen Kojo. IS har omringet byen siden 3. august, men i dag gikk de til angrep. Vi får meldinger om at mange hundre er drept. I tillegg blir kvinnene og jentene i byen bortført, fortalte norskkurdiske Revin Aswad til Dagbladet, rett etter et møte med utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Søreide Eriksen.

Fredag kveld sa en kurdisk tjenesteperson ut at 80 innbyggere i landsbyen nord i Irak var blitt drept av krigere fra islamistgruppa Den islamske staten (IS).

Kom i bil - De ankom i biler i kveld og startet drapene. Det skjedde trolig på grunn av deres tro. En annen kurdisk tjenesteperson skal ifølge NTB ha bekreftet det samme - at flere var drept, og at en rekke kvinner var blitt fanget og tatt med.

- Det som skjer i grenseområdene mellom IS- og kurdiskkontrollerte områder i Irak nærmer seg noe som juridisk kan karakteriseres som folkemord, sa Irak-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) i Oslo til Dagbladet tidligere i uka.

Hun har studert de grusomme videoene som lekker ut fra Irak. IS har selv offentliggjort omfattende videomateriale som viser det som skal være massedrap og henrettelser av shiamuslimer - både sivile irakere og irakiske soldater.