FÅR FREDSPRISEN: I dag ble det klart at Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee og Tawakkul Karman (bildet) fra Jemen blir tildelt Nobels fredspris. Foto: SCANPIX
FÅR FREDSPRISEN: I dag ble det klart at Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee og Tawakkul Karman (bildet) fra Jemen blir tildelt Nobels fredspris. Foto: SCANPIXVis mer

32 år gammel trebarnsmor har vunnet fredsprisen

Islamisten som rev av seg niqaben og utfordret Jemens president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det klart at Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee og Tawakkul Karman fra Jemen blir tildelt Nobels fredspris.

Journalisten Karman er uten tvil den minste kjente av de tre. Ifølge Wikipedia er hun en jemenitisk politiker og et høytstående medlem av partiet Al-Islah, som er det største opposisjonspartiet i Jemen.

Karman er også grunnlegger av organisasjonen «Kvinnelige journalister uten lenker».

- En seier for demonstrantene - Alle jemenitter gleder seg over fredsprisen, sier Karman i dag. I sin første kommentar til prisen sier den jemenittiske aktivisten og demokratiforkjemperen at hun vil fortsette kampen for et demokratisk og moderne Jemen «inntil alle rettigheter er vunnet».

- Dette er en seier for demonstrantene i Jemen, sier hun.

- Mange mennesker vil bli veldig glade. Dette er fantastiske nyheter for Jemen og spesielt for kvinnene i Jemen, sier bloggeren og demokratiaktivisten Atiaf Alwazir på telefon fra hovedstaden Sana til nyhetsbyrået TT.

- Dette viser at det tross alt finnes en form for internasjonal støtte til folket i Jemen, og det er det viktigste. Dere skal vite at i ni måneder har det vært som om omverdenen egentlig ikke vet hva som skjer i Jemen, og at ingen hører på oss, sier Alwazir.

Presidentens verste fiende I dag er hun kjent som en av Jemens president, Ali Abdullah Saleh, fremste kritikere.

Karman ble kjent da hun tok av sin niqab (hodeplagg) under en menneskerettighetskonferanse i 2004 og ba «andre kvinner og kvinneaktivister om gjøre det samme».

I februar skrev Times
at trebarnsmoren «ser ut som en mor. Og hun oppfører seg også som en».

«Vi lider under en despot som prøver å forandre grunnloven slik at han kan gjøre Jemen til et monarki», sa Karman til Times da. Siden har hun sittet i jemensk fengsel flere ganger på grunn av sin motstand mot Salehs regime. 

Leder revolusjonen «Med to borgerkriger, Al-Qaida i landet og 40 prosent arbeidsledighet - hva venter president Saleh på? Han burde gå av nå», sa Karman til The Guardian i mars.

«Revolusjonen er ustoppelig. Folket har lidd under dikaturet, korrupsjonen, fattigdommen og arbeidsligheten i mange år og nå eksploderer det», sa hun videre. «Det er som en vulkan», sa hun til Times tidligere samme år.

Selv om hun først og fremst identifiserer seg som en aktivist for Jemens undertrykte ungdom, er hun også et medlem av landets ledende islamistiske opposisjonsparti, Al-Islah.

Islamister The Guardian skriver at dette partiet har skapt bekymringer i vesten på grunn av sitt beryktede medlem, Abdul Majeed al-Zindai, en tidligere rådgiver til Osama bin Laden. USA regner han som terrorist. 

Karman har ifølge The Guardian et blandet forhold til Al-Islah. I oktober kom hun i konflikt med partiet etter at hun publiserte en rapport som kritiserte fundementalistiske partimedlemmer som ønsket å stoppe et lovforslag som ville gjort det ulovlig å gifte seg med kvinner under 17 år.

«Ekstremistene hater meg. De sprer løpeseddler i moskeene hvor de fordømmer meg som uislamsk. De sier at jeg vil ta kvinner fra deres hus», sa Karman til The Guardian tidligere i år.

Ungdomsakvister i Jemen har kritisert henne og partiet for å forsøke å kuppe revolusjonen i landet.

«Vårt parti trenger ungdommen, men ungdommen trenger også partiet for å hjelpe dem å organisere seg. Ingen av oss vil lykkes i å velte regimet uten den andres hjelp. Vi vil ikke at det internasjonale sammfunent skal kalle vår revolusjon islamistisk», sier Karman videre til The Guardian.