32 arrestert etter mafia-massakre

Politiet vil avverge hevnaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hundrevis av politimenn raidet i dag den lille byen San Luca sør i Italia. Totalt ble 32 mennesker arrestert.  De er alle mistenkt for å tilhøre mafiaorganisasjonen ”ndrangheta” som politiet tror står bak drapene på seks italienere i Tyskland for to uker siden.

Tre av de mistenkte ble funnet i en underjordisk bunker i sentrum, opplyser lokale myndigheter til nyhetsbyrået AP.

Arrestasjonene kommer etter at italienske påtalemyndigheter tidligere i dag utstedte en arrestordre på 40 personer.

- De 32 arresterte er ikke mistenkt for å være direkte involvert i skytingen i Tyskland, men myndighetene har valgt å få dem bak lås og slå for å avverge mer vold, sier Renato Cortese, politisjef i den regionale hovedstaden Reggio Calabria, som ventet  hevneaksjoner etter de brutale drapene for to uker siden.

Seks menn på mellom 16 og 38 år ble skutt og drept. Trolig var dette det siste sammenstøtet i det som har vært en årelang feide mellom to klaner  i "ndrangheta".

Mafiaen på sørspissen av det italienske fastlandet, er mektigere enn det mer kjente mafiabrorskapet på Sicilia, skriver den tyske storavisa Die Welt og nettstedet til det dominerende italienske kringkastingsselskapet Rai.


Utenfor italiensk restaurant

Skytingen skjedde omkring klokka 02.00 om natten, og politiet fant ofrene en halv time senere.

FØRES BORT:  33 personer ble arrestert i dag, mistenkt for å tilhøre mafiaen Italiensk politi mener står bak likvideringen av seks menn i Tyskland. Foto: AP Photo/Adriana Sapone
FØRES BORT: 33 personer ble arrestert i dag, mistenkt for å tilhøre mafiaen Italiensk politi mener står bak likvideringen av seks menn i Tyskland. Foto: AP Photo/Adriana Sapone Vis mer

Bilene var parkert utenfor den italienske restauranten Da Bruno i Mülheiemer Strasse, og politiet fant mange patronhylser  på stedet.

- Den ene bilen er en liten varebil registrert i Duisburg, den andre er en Volkswagen Golf registrert i Pforzhem i sørvest-Tyskland, opplyste en polititalsmann, Reinhard Pape, til nyhetsbyrået AP.

Alle ofrene var skutt i hodet.

Etterforskningen på åstedet ble først forsinket på grunn av kraftig regnvær.


Ikke første restaurant-drap

- Det er bekymringsverdig at denne feiden har fått et nytt kapittel utenfor territoriet der disse klanene opererer ellers, og utenfor våre landegrenser, sier den italienske innenriksministeren Giuliano Amato til nyhetsbyrået AP.

Seinest i februar i år ble Tyskland rystet av en henrettelse. Seks ansatte i en kinarestaurant i Niedersachsen ble funnet skutt og drept på jobb etter at restauranten var stengt en søndagskveld. En baby døde seinere av skuddskader. To menn fra Vietnam ble pågrepet for massakren.

Startet med eggkrig

Feiden startet for 16 år siden da medlemmer fra de to klanene kastet egg på hverandre under en karnevalsfeiring, ifølge politiet. Konflikten skal så langt ha resultert i 15 drepte.

- Ofrene hadde trolig flyttet til Tyskland for å unnslippe volden i San Luca. Men de ble innhentent, sier innenriksminister Amato.

- Vi visste ikke når eller hvor, men vi var sikre på at det kom til å bli flere dødsfall. Det var på en måte en forhåndsannonsert massakre, men vi kunne ikke ha forutsett denne spektakulære opptrappingen av den kriminelle aktiviteten og at konflikten ble eksportert til utlandet, sier statsadvokat Salvatore Beomi, som kjenner \'ndragetha godt.

BURSDAGSFEIRING: Ofrene for massakren skal ha deltatt på en bursdagsfest da attentatmennene dukket opp.
VERRE ENN PÅ SICILIA: \'ndrangetha, som har tilhold i tuppen av Italias «støvel», er en av verdens mektigste kriminelle nettverk.
UNDERJORDISK SKJULESTED: Tre personer gjemte seg i denne bunkeren i sentrum av San Luca.