Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

32 døde etter jordskjelv i Japan

1500 skadd.

STORE ØDELEGGELSER: Fra byen Aso sør i Japan. Foto: Yohei Fukai / Kyodo News / AP / NTB Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Fra byen Aso sør i Japan. Foto: Yohei Fukai / Kyodo News / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

32 mennesker er døde etter to jordskjelv sørvest i Japan de to siste dagene, og rundt 1500 er skadd. Tusenvis har blitt innlosjert i gymsaler og på hoteller.

- Totalt er 32 registrert omkommet, sier de lokale myndighetenes talskvinne Yumika Kami til AFP.

80 av de rundt 1500 betegnes som alvorlig skadd. Nesten 70 000 mennesker har måttet forlate sine boliger. De nøyaktige tallene var lørdag ennå ikke klare fordi redningsarbeidere fortsatt holdt på med å gjennomsøke ødelagte boliger.

Redningsarbeidet kan bli ytterligere forverret fordi det er ventet regn som kan utløse jordskred i isolerte landsbyer der folk venter på å bli evakuert etter at hjemmene ble ødelagt i jordskjelvene.

To jordskred har allerede blitt registrert, det ene i en fjellside i landsbyen Minamiaso og det andre langs en vei. Et hus falt ned og ble knust i ei kløft, og boliger i en annen del av landsbyen var observert hengende på kanten av et svært hull som hadde åpenbart seg i bakken etter jordskredet.

Mangler strøm og vann En 200 meter lang bro raste ned i en dal, og rådhuset kollapset i byen Uto. Kumamotos flyplass ble stengt etter at taket falt ned. Mer enn 200 000 husstander har mistet strømmen på øya.

Drikkevannsforsyningen er ødelagt i de rammede områdene, og japansk fjernsyn viste lørdag bilder av folk som er innpakket i tepper mens de sitter i stillhet skulder ved skulder på gulvene i evakueringssentre som myndighetene har opprettet.

Myndighetene har satt inn 20 000 soldater som bistår i redningsarbeidet, i tillegg til politi og brannfolk.

- Behold roen. Alle må hjelpe hverandre, sa regjeringens talsmann Yoshihide Suga på en pressekonferanse lørdag.

Myndighetene i Kumamoto opplyser at 22 mennesker er bekreftet døde etter det nyeste skjelvet, som ble registrert på landets fjerde største øy Kyushu sørvest i landet klokken 1.25 natt til lørdag. Skjelvet ble målt til en styrke på 7,3.

Ti mennesker mistet livet i et annet jordskjelv på samme øy torsdag kveld. Dette skjelvet ble målt til en styrke på 6,5.

60 etterskjelv Det siste skjelvet natt til lørdag utløste vulkanutbrudd på Aso-fjellet, som ligger halvannen times kjøring fra jordskjelvets episenter. Røyk steg 100 meter til værs, melder den statlige fjernsynskanalen NHK.

Lørdagens skjelv hadde sitt episenter i Kumamoto i en dybde på 12 kilometer. Det ble i de ni timene etter jordskjelvet natt til lørdag registrert mer enn 60 store etterskjelv, blant dem et som ble målt til en styrke på 5,4 opplyste det meteorologiske instituttet i Japan.

Torsdagens skjelv kan ha vært et forskjelv, mens hovedskjelvet ble utløst natt til lørdag, antar myndighetene. Ytterligere skader på hus og bygninger ble rapportert lørdag i byen Mashiki, som ble hardest rammet i det første skjelvet.

Fjernsynsbilder viste sammenraste hus, kollapsede boligblokker, veier med store sprekker og et stort jordras i landsbyen Minamiaso, 20 kilometer øst for Mashiki.

Det er ikke meldt om uregelmessigheter ved de tre nærliggende atomkraftverkene.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart