Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

32 fanger har latt være å komme tilbake etter permisjoner i år

Hvor mange av disse som er kommet tilbake, har Kriminalomsorgen ikke oversikt over i kveld.

STAKK AV HERFRA: Giftdrapsdømte Terje Wiik (61) stakk av mens han hadde permisjon fra Ila fengsel. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
STAKK AV HERFRA: Giftdrapsdømte Terje Wiik (61) stakk av mens han hadde permisjon fra Ila fengsel. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 32 fanger har stukket eller latt være å komme tilbake etter permisjon fra norske fengsler så langt i år.

I kveld har Kriminalomsorgen ikke oversikt over hvor mange av disse som har kommet til rette igjen, eller hvor de befinner seg.

- Tar litt tid
- Vi kan nok finne ut hvor mange som er kommet tilbake, men dette krever en sammenfatning av opplysninger, hvilket tar litt tid, sier Marianne Vollan, ekspedisjonssjef i Kriminalomsorgen, til Dagbladet.

Hun påpeker at tallene fra 2008 gir en indikasjon på antallet.

72 fanger stakk av fra norske fengsler mens de var ute på permisjon i fjor. Totalt ble det registrert inn 64 fanger som kom tilbake igjen i 2008. Men noen av disse kan være fanger som returnerte etter å ha vært på rømmen siden 2007.

Har ikke oversikt
- Vi vet ikke konkret hvor mange fanger som er tilbake i fengsel av de som stakk av under permisjon i fjor, sier Marianne Vollan, ekspedisjonssjef i Kriminalomsorgen.

Hun påpeker at det er svært få som stikker av, i forhold til hvor mange som får permisjon. I fjor delte Kriminalomsorgen ut 32 651 permisjoner totalt.

NEKTER Å KOMMENTERE: Justisminister Knut Storberget vil foreløpig ikke uttale seg om Terje Wiiks forsvinning, og hvorvidt den kan bli bakgrunn for å diskutere permisjonsordningene for fanger.  Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
NEKTER Å KOMMENTERE: Justisminister Knut Storberget vil foreløpig ikke uttale seg om Terje Wiiks forsvinning, og hvorvidt den kan bli bakgrunn for å diskutere permisjonsordningene for fanger. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

- Dette viser at vi har god kontroll, og at de fleste vurderingene som tas i forbindelse med permisjoner er korrekte, sier Vollan.

Hun kan ikke si noe om hvor de åtte - eller flere - fangene som stakk av i 2008, befinner seg.

- Dette er en politisak, og det jobbes med å få dem tilbake, sier ekspedisjonssjefen.

Uavklart hva de soner for

Hvilke dommer fangene på rømmen skulle ha sonet, har Kriminalomsorgen ikke oversikt over. Det finnes heller ikke statistikk over hvor mange lovbrudd som begås av fanger som er på permisjon.

- Det vil ikke overraske meg om noe kriminalitet skjer under permisjon, for en del fanger får tilbakefall etter løslatelse, men jeg kan ikke spekulere på hvor mange, ettersom vi ikke har statistikk på dette, sier Vollan.

En av fangene som inntil nylig var på rømmen, er giftdrapsdømte Terje Wiik. Han ble pågrepet i ettermiddag etter å ha vært borte fra Ila fengsel siden forrige onsdag.

Vollan vil ikke spekulere på om Wiiks forsvinning kan føre til en politisk debatt rundt permisjonsordningene for fanger som soner lange straffer.

VAR PÅ RØMMEN: I dag offentliggjorde politiet dette nye bildet av Terje Wiik. Det ble tatt da han søkte om pass før han dro til Strasbourg.
Foto: POLITIET/SCANPIX
VAR PÅ RØMMEN: I dag offentliggjorde politiet dette nye bildet av Terje Wiik. Det ble tatt da han søkte om pass før han dro til Strasbourg. Foto: POLITIET/SCANPIX Vis mer

- Det må politikerne ta seg av. Jeg forholder meg til det gjeldende regelverket.

Så langt har justisminister Knut Storberget ikke ønsket å kommentere denne saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling