Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

32 nye planeter funnet

Minstemann er fem ganger så stor som jorda.

ANDRE VERDENER: Dette bildet fra januar i år viser eksoplaneten HD 80606b, som ligger 200 lysår unna jorda. Europeiske astronomer opplyste mandag at de har oppdaget 32 til nå ukjente planeter som går i bane rundt andre stjerner enn vår egen sol. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / NASA / Spitzer Space Telescope
ANDRE VERDENER: Dette bildet fra januar i år viser eksoplaneten HD 80606b, som ligger 200 lysår unna jorda. Europeiske astronomer opplyste mandag at de har oppdaget 32 til nå ukjente planeter som går i bane rundt andre stjerner enn vår egen sol. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / NASA / Spitzer Space Telescope Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Europeiske astronomer har oppdaget 32 til nå ukjente planeter som går i bane rundt andre stjerner enn vår egen sol. Dermed er tallet på såkalte eksoplaneter kommet opp i over 400.

Den minste av de nyoppdagede eksoplanetene er omtrent fem ganger så stor som jorda, mens de største er omtrent fem ganger så store som Jupiter, sa astronomene mandag. Jupiter er den største planeten i vårt solsystem.

- Naturen liker ikke tomrom, så hvis den finner et tomrom å putte en planet i, vil den gjøre det, sa Stephane Udry ved Genève-observatoriet i Sveits.

- Mer enn 40 prosent av stjernene som ligner vår sol, har planeter med liten masse, tilføyde han.

- De nye observasjonene har gitt astronomene stor innsikt i planetsystemets mangfold. Dette hjelper oss til å forstå hvordan planeter dannes, forklarte Nuno Santos, en av forskerne som har deltatt i prosjektet.

Astronomene brukte HARPS, et spesialinstrument ved et europeisk observatorium i Chile, til å kartlegge de nye eksoplanetene. Instrumentet gjør det mulig for fagfolk å beregne himmellegemers størrelse og masse.


(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling